Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Svaki treći birač mogao bi glasati prtije 4. novembra


Oko 150 miliona Amerikanaca, kako predviđaju izborni zvaničnici, ove godine bi mogli izaći na izbore 4. novembra. Ranije glasanje, glasanje prije zvaničnog izbornog dana, je već u toku. Na na taj korak birači se odlučuju, prije svega, znajući da na dan izbora neće biti u prilici da, iz raznoraznih razloga, obave svoju građansku dužnost. Glasati ranije mogu i jednostavno ako tako žele, bez nekog posebnog razloga. U svim slučajevima ranijeg glasanja, glasovi onih koji su glasali su tajna i biće izbrojani i prebrojani zajedno sa glasovima datim na dan izbora, dakle 4. novembra.

Već sada je, kako tvrde izborni zvaničnici, sasvim izvjesno da će broj onih koji će glasati prije prvog utorka u novembru biti rekordan. U saveznim državama koje se smatraju ključnim za izbornu pobjedu, poput Ohia, birači i doslovce kampuju pred izbornim uredima, kako bi što prije došli na red. Jedan od takvih glasača kaže:

"Ako možemo stajati u redu za novu knjigu o Harry Potteru, ili novu mašinu za video igre, sigurno je i da možemo stati u red zarad demokratije i dati svoj glas u ovim predsjedničkim izborima."

U američkoj saveznoj državi Georgia izborni uredi su preplavljeni velikim brojem glasača koji žele glasati ranije, makar čekali satima.

"Ne mogu zamisliti kakva će gužva biti 4. novembra i ljudi bi morali razmisliti o tome" ..... kaže jedan od njih, a drugi dodaje:

"To će biti najveći izlazak birača u američkoj povijesti....."

Broj onih koji na predsjedničkim izborima ranije glasaju raste svake izborne godine. Ove godine bi mogao biti čak i do 33 posto. Prije četiri godine 22 odsto birača glasalo je ranije.

Dennis Johnson, profesor na univerzitetu George Washington, kaže da u obje stranke izborne kampanje prilagođavaju povećanom broju glasača "ranoranilaca":

"Izborne poruke se podešavaju, kandidati moraju brinuti o tome što se dešava u ekonomiji, moraju procjenjivati dinamiku izborne utrke.... Nije to "jednodnevna prodaja"… kako neko od nas misli o izbornom danu."

Predsjednička utrka između Johna McCaina i Baracka Obame generirala je pravi talas novih glašača. Mnogi to pripisuju izgledima da na nacionalnim izborima po prvi put budu izabrani crnac ili žena. Veliki broj novo-registriranih biirača doveo je do sumnji u moguće manipulacije i do zahtjeva za preispitivanje registara glasača.

U Ohio-u izborni zvaničnici su ispitivali one koji su optuženi za falsificiranje prijava ili ne-verifikovanje novoregistriranih.

U Las Vegasu, savezna država Nevada, policija je, u okviru istrage o registracionim nepravilnostima koja se provodi u Nevadi izvršila pretres centralnog ureda ACORN-a, udruženja koje se zalaže za reforme.

Frank Beaty, aktivista Udruženja tvrdi da iza tog upada stoje Republikanci jer u Nevadi očekuju tijesne izbore.

"Republikanci znaju da će većina novo-registriranih glasača najvjerovatnije glasati za senatora Obamu. Dakle, bilo šta što mogu učiniti da diskvalificiraju te novo-registrirane je dio njihove strategije."

U julu je iz Ministarstva pravosuđa saopšteno da ministarstvo istražuje 90 slučajeva registracijskih malverzacija, uznemiravanja glasača i neprikladnog glasanja.

Politički analitičar Curtis Gans sa univerizeta American ističe da su i ranijih godina obje stranke bile optuživane za pokušaje uklanjanja birača sa glasačkih spiskova i dodaje:

" Sa povećanom polarizacijom unutar zemlje, prilikom izbora na koje Amerikanci izlaze svake dvije godine, i Republikanci i Demokrate čine stvari koje ne bi trebalo da bi očuvali integritet izbornog procesa. Međutim, čine ih zarad ostvarivanja prednosti njihovih stranaka."

Izborni zvaničnici se nadaju da će veliki broj onih koji su već glasali i koji će glasati prije 4. novembra, a njihovi glasovi će biti prebrojani tog dana, smanjiti pritisak koji se na biralištima očekuje u danu kada će, kako mnogi stručnjaci predviđaju, biti zabilježen najveći izlazak Amerikanaca na glasanje.

XS
SM
MD
LG