Linkovi

Svjetska finansijska kriza: Rast vrijednosti na svjetskim berzama


Vrijednosti dionica i akcija na najvećim svjetskim berzama tokom današnjih, odnosno jutrošnjih transakcija su u porastu zahvaljujući naporima vlada brojnih, posebno ekonomski najrazvijenih zemalja da ojačaju vlastite finansijske sisteme.

Tako su vrijednosti mjerene londonskim indeksom Finacial Times 100 u jutarnjim satima porasle skoro za 6 procenata, a pariskim CAC-40 za više od 7 odsto. Na azijskom tržištu, glavni hongkonški ideks Hang Seng porastao je do zatvaranje berze za 10 procenata. Na berzama u Kini, Singapuru i većini drugih u tom regionu pokazatelji vrijednosti takođe su porasli. Japanske berze su danas bile zatvorene zbog nacionalnog praznika u toj zemlji.

Britanska vlada najavila je da će više od 63 miliona dolara biti stavljeno na raspolaganje trima najvećim bankama (The Royal Bank of Scotland, Lloyds, HBOS) i ako te banke odluče da iskoriste sve prednosti te vrste infuzije svježeg kapitala, britanska vlada bi mogla postati najveći "dioničar" u tim bankama. I Centralna banka SAD (The Federal Reserve), Evropska centralna banka, Engleska centralna banka (The Bank of England) i Švajcarska centralna banka takođe će ponuditi komercijalnim bankama neograničene kredite po čvrstim kamatnim stopama kako bi pomogle konsolidaciju finansijskih tokova u svojim zemljama.

Nadalje, jučer je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio da su se vlade 16 evropskih zemalja saglasile o planu banaka da posuđuju novac jedna drugoj. Nakon samita u Parizu, na kojem je taj plan usaglašen, gospodin Sarkozy je izjavio da nijedna zemlja, djelujući sama, ne može učiniti ništa konstruktivno tokom sadašnje globalne ekonomske krize.

I najviši zvaničnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su se na jučerašnjem sastanku, održanom u Washingtonu, saglasili da te dvije institucije učine sve što mogu da zaštite siromašne i lako ranjive zemlje tokom aktualne finansijske krize.

XS
SM
MD
LG