Linkovi

Američke zanimljivosti: Šta se dešava sa zastarjelim mobilnim telefonima


Da li ste se zapitali šta se dešava sa starim, zastarjelim, demodiranim.... mobilnim telefonima?

Pogotovo ako, kako navodi Chicago Tribune, 100 miliona tih i takvih spravica i napravica svake godine, ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama, ode u "penziju" bivajući zamijenjeni novim, svime i svačim nakićenijim modelima.

"Penzionere" njihovi vlasnici, ponekad skrajnute u neku fioku ili zabačeni ćošak, godinama zaboravljaju, ili, vrlo često jednostavno bacaju. Što opet nije nimalo dobro po prirodnu okolinu, jer iz baterija mogu iscuriti izuzetno štetni teški metali.

Brojne su i prodavnice savremene elektronike koje postavljaju lako uočljive korpe i kutije u koje vlasnici islužene ili više ne željene cell phones mogu ubaciti, a drugi će učiniti ostalo. Jedna američka kompanija (u Chicago Tribuneu su spomenuli samo nju) pod imenom GreenPhone plaća izvjesnu sumu onima koji joj pošalju stari mobilni telefon i za svaki taj telefon o svom trošku.... zasadi po jedno stablo.

A ono što se zastarjelim, neželjenim demodiranim mobilnim telefonima nadalje dešava je i profitabilno i po okolinu korisno. Prikupljeni, završavaju u kompanijama poput Sims Recycling Solutions-a iz Čikaga, koja kako navodi Chicago Tribune, svake godine "procesuira" 91 tonu mobilnih telefona.

"Procesuiranje" podrazumijeva odvajanje baterija i mrvljenje telefona u paramparčad, topljenje metala i ostalog krša u pećima. Ono što iz tih topionica izađe je amalgam, mješavina više metala, stakla..... Ta mješavina šalje se dalje, drugim pređivačima i reciklerima koji su, tehnologijom koju koriste, u stanju razdvojiti bakar, aluminijum... pa čak i pomalo zlata…. i proslijediti to dalje, onima koji će napraviti nove elektronske naprave, pa i nove mobilne telefone. Plastika, staklo i druge, uvjetno rečeno, nečiste materije korištene za pravljene mobilnog telefona prolaze sličan put (odvajanje, mljevenje, topljene) i konačno završavaju kao komponente od kojih se prave visoki zidovi, zvučne barijere duž gradskih dionica američkih autoputeva ili ograde oko tvorničkih kompleksa.

Podatak da samo Sims Recycling Solutions reciklira 91 i jednu tomu mobilnih telefona godine može, u prvi mah, zvučati impresivno.

Sudeći po podacima američke Agencije za zaštitu okoline, samo i tek 10 procenata starih i odbačenih mobilnih telefona biva reciklirano. To znači da milioni i milioni cell phones čame tu i tamo, skrajnuti ili bačeni, bez "šanse" da ponovo, u drugom modernijem i raznovrsnijem izdanju, budu ono što su bili prije "penzioniranja."

XS
SM
MD
LG