Linkovi

Uz sinoćnju debatu McCain-Obama: Kakav odnos SAD prema Pakistanu


Pakistan, zemlja naoružana nuklearnim oružjem, i Afghanistan odakle se iskre sukoba šire na teritorij Pakistana i izazivaju vatru - dva su, po mnogima, najveća izazova u domenu vanjske politike SAD koja očekuju novog američkog predsjednika. Jedna studijska grupa, dvo-stranačkog sastava objavila je set preporuka za novu američku administraciju koja će Bijelu kuću ući 20. januara naredne godine.

Demokrata Barack Obama sinoć je rekao da će američke trupe morati preći iz Afghanistana u Pakistan kako bi uništile talibanske snage i skloništa al-Qaide, ukoliko vlada u Islamabadu ne bude sposobna da se nosi s tim izazovom. Republikanac John McCain je rekao da mu je draža opcija razgovora sa liderima Pakistana.

U preporukama studijske grupe ističe se da postoji nesklad između podrške demokratski izabranoj vladi, i izvođenja racija na skloništa militanata i terorista na teritoriji Pakistana.

Stephen Cohen ,jedan od članova grupe, naglašava da Pakistanci gledaju na američke upade kao na kršenje suvereniteta zemlje:

"Ako će SAD intervenirati u Pakistanu kako su do sada intervenirale, onda se to mora isplatiti, moramo osigurati da rezultat intervencije bude hvatanje visoko rangiranih lidera Talibana ili al-Qaide. Da smo do sada to učinili, mislim da bi Pakistanci imali vise razumijevanja."

Nastojanja da se stabilizira Afghanistan mogu dobiti podršku, kažu stručnjaci, u poboljšanim odnosima New Delhija i Islamabada., U međuvremenu, Iran vjerovatno negativno utiče na stanje u Afghanistanu, kaže Lisa Curtis, članica studijske grupe iz konzervativnog instituta Heritage.

"Kako bi onemogućio nastojanja Washingtona da stabilizira Afganistan, Iran vjerovatno vidi strateški interes u pružanju pomoći talibanima."

Prijedlog zakona u Kongresu, iza kojeg stoje senatori Joe Biden i Richard Lugar, da se poveća ne-vojna pomoć Pakistanu, trebao bi istinski biti prioritet nove administracije. 10 milijardi dolara pomoći od administracije predsjednika Busha je protraćeno, kaže član grupe, bivši zvaničnik State Departmenta John Gastright. On dodaje da su Pakistanci vjerovali da ih Washington želi kupiti kako se ne bi miješali u rat kojeg, inače, ne podržavaju. Stoga pomoć, smatra gospodin Gastright, treba biti namjenjena...:

"... za aktivnosti kao što su obezbjeđenje čiste vode, obrazovanje djece, zdravstvenu njegu, objedjeđenje struja.... svega onoga što Pakistan očajnički treba."

Jednostavno rečeno, a to preporučuje studijska, pomoć naredne američke administracije mora ići vrlo određenim projektima kojima je osnovna svrha pomoć običnim, prosječnim Pakistancima..

XS
SM
MD
LG