Linkovi

Dr. Qanta Ahmed: Vehabizam nije islam


Doktorica Qanta Ahmed, Pakistanka porijeklom, jedno vrijeme je radila kao ljekarka u Saudijskoj Arabiji. Trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi ovdašnjoj javnosti prenijela iskustva iz sredine u kojoj pravila ponašanja i ukupne odnose u najvećoj mjeri određuje vehabizam, saudijskom vladom odobravani ortodoksni oblik islama. Doktorica Ahmed je napisala i knjigu "Zemlja nevidljivih žena" u kojoj opisuje svakodnevni stil života u takvom okrilju, stil posve drugačiji od onog temeljenog na islamu kojem je učena kao muslimanka odrasla u Britaniji. U toj knjizi ona, u najkraćem, zaključuje da vjerska praksa u Saudijskoj Arabiji predstavlja suštinsku kontradikciju islamu kojeg poznaje.

Dobivši ponudu za posao u Saudijskoj Arabiji, doktorici Ahmed je, kako je rekla za Glas Amerike, bilo drago što će imati priliku da vlastitu vjeru obogati novim saznjanjima na prostoru nastanka islama. Nije, međutim, ni slutila da će život koji je iskusila u Saudijskoj Arabiji, predstavljati izazov njenim vjerskim ubjeđenjima i opredjeljenima.

Život u novoj sredini počela je duhovnim hodočašćem u Meku, obavila hadž, što se se barem jednom u životnom vijeku očekuje od svakoga muslimana. O tome kaže:

"Odjednom shvatite kako je ljudsko biće beznačajno u odnosu na sveobuhvatnost stvaranja svijeta, u odnosu na nepreglednost Stvoritelja. No, ja sam posebno shvatila kolika je raznolikost u islamu. Zbilja je frapantna raznolikost koja se iz godine u godinu manifestira u kolijevci islama, u kraljevstvu Saudijske Arabije koje, međutim, samo po sebi, ne prakticira raznolikost u društvu."

Doktorica Ahmed pod tim podrazumijeva ortodoksnu verziju islama, inače službeni oblik vjere u Saudijskoj Arabiji. Vehabizam , kako ga zovu, ona povezuje s militantnim džihadistima, poput Osame Bin Ladena. Neki muslimaski učenjaci takvu vezu dovode dovode u pitanje, a doktorica Ahmed ističe:

"Vehabizam nije islam. To je nekakvo kopile islama. Strašno je što nemam bolju riječ da ga opišem. Znam da će me mnogi mrziti zbog toga, ali stvari tako stoje."

Predstavljajući svoju knjigu dr. Ahmed je je, između ostalog, pročitala i ovu rečenicu:

"U potpunom šoku, odupirala sam se dubokom anti-semitizmu među mojim visoko obrazovanim kolegama..."

Doktorica Ahmed je, govoreći pred malom, ali raznovrsnom publikom ovdje u Washingtonu, istakla da je život u skladu sa vehabijskim oblikom islama toliko drugačiji od umjerenog islama u kojem je odrasla, da ju je to snažno motiviralo da napiše knjigu u kojoj, ponajrpije govori o položaju žene i odnosu premma njoj u saudijskom ortodoksnom islamskom društvu:

"U Saudijskoj Arabiji žena ne može posjedovati vlastitu firmu bez sudjelovanja muškarca, ili muškog sponzora. A žene otvaraju i posjeduju firme, čak oko 40 posto. One kontroliraju veliki procenat tamošnjeg bogatstva, ali sve to mora ići preko muškarca, on je front-man svakog biznisa. Banalno, ali je tako - žene ne mogu putovati bez određene dozvole muškarca."

Dr. Zahid Bukhari, direktor studijskog programa o američkim muslimanima na univerzitetu Georgtown u Washingtonu, jedan od učesnika skupa na kojoj je dr. Qanta Ahmed govorila o svojoj knjizi i iskustvima stečenim u Saudijskoj Arabiji, smatra da nedostatak sloboda kod Saudijki ne mora uvijek biti povezan s vjerskom praksom:

"To je praktički kulturološko pitanje. To nije pitanje islama. Da je to islamsko pravilo, onda bi se pojavljivalo i primjenjivalo u svih 57 islamskih zemalja, među svim muslimanima u svijetu. To nije slučaj. Dakle, to je saudijski problem, a ne problem islama."

Sa svoje strane, doktorica Ahmed naglašava i činjenicu da se sa vehabizmom, iza kojeg stoji saudijsko kraljevstvo, odnosno država, ne slažu svi Saudijci i dodaje da mnoge žene, ali i muškarci nastoje unijeti promjene:

"Takvi su ljudi u stanju postići izvjesnu umjerenost i heterodoksiju u okruženju sankcionirane ortodoksije."

Ona i sama poziva umjerene muslimane širom svijeta da sakupe hrabrost i progovore protiv nasilja koje, u ime islama, provode militantni džihadisti:

"Mislim da muslimani moraju progovoriti sami za sebe o tome kako njihovo ponašanje, ili njihova nesposobnost da prosvjeduju, ili njihova spremnost da odobravaju razna ponašanja.... kako sve to utječe na islam uopće."

Doktorica Qanta Ahmed izrazila je, na kraju kraćeg razgovora za Glas Amerike, nadu da će njena knjiga "Zemlja nevidljivih žena" biti zanimljiva i za muslimane i za ljude drugih vjera i pomoći stvaranju boljeg kulturološkog razumijevanja Istoka i Zapada.

XS
SM
MD
LG