Linkovi

Javna debata Palin - Biden: Ko je ostavio povoljniji utisak... pokazaće javnost i reći analitičari


Jedina planirana javna debata između Sarah Palin, kandidatkinje Republikanske stranke, i Joe Bidena, kandidata Demokratske stranke za potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država održana je prošle večeri u St. Loisu, američka savezna država Missouri. U jednoj od dvorana univerziteta Washington gospođa Palin, inače guvernerka Alaske, i senator Biden, devedest su minuta, uz direktan televizijski program za cijelu Ameriku, odgovarali na pitanja medijatora debate, predočavali stajališta svojih stranaka, kandidata za narednog predsjednika i vlastite poglede, branili ih i "napadali" konkurentska.

Domaća ekonomija, Irak, odnos prema Iranu, politika prema Izraelu, Sudan i Darfur, pa čak i Bosna i Hercegovina bili, su duže ili kraće, naglašeno ili jedva zamjetno spominjani tokom debate. I guvernerki Alaske i senatoru iz savezne države Delaware osnovna polazišta bili su stavovi i mišljenja predsjedničkih kandidata Johna McCaina i Baracka Obame. Njihova imena su i najčešće izgovarana, a određenog mjesta u debati Palin-Biden bilo je i za sadašnjeg potpredsjednika Dicka Cheneya.

Kada je u pitanju američka ekonomija, prije svega sadašnja finansijska kriza, Palinova je istakla da su gramzivlji i pohlepni davaoci kredita krivi za kreditnu "kašu" i pozvala Amerikance da zahtijevaju striktan nadzor na tim dijelom poslovanja kreditnih kompanija i banaka, kako nikada više ne bi bili žrtvama te vrste pohlepe. Biden je uzvratio isticanjem činjenice da je predsjednički kandidat Demokrata Barack Obama još prije dvije godine upozorio na moguću krizu usljed masovnog odobravanja kredita za kupnju kuća i stanova osobama nedovoljno provjerene i pouzdane kreditne moći. Gospodin Biden nije propustio da kaže i to da je John McCain, predsjednički kandidat Republikanca, taj koji je podržavao deregulaciju finasijskog tržišta. Gospođa Palin je odgvorila opaskom da senator Obama, predsjednički kandidat Demokrata, podržava povećanje poreza, dok je ona, kao guvernerka Alaske svake godine uticala na donošenje odluka o smanjivanju poreza.

Velike razlike u stajalištima jedne i druge strane bile su vidljive i kada je Irak u pitanju. U najkraćem, Palinova je istakla da je Obamin plan o povlačenju američkih vojnika iz te zemlje "bijela zastava predaje," na što je Biden uzvratio da Republikanac McCain "žestoko" griješi kada riječ o njegovim temeljnim pitanjima vezanim za rat u Iraku.

Palinova i Biden, nisu se složili – da za ova tekst izdvojimo i taj detalj – ni oko uloge američkog potpredsjednika, posebno ne oko one koju sada "igra" aktualni potpredsjednik Dick Cheney. Palinova je istakla se slaže sa Cheney-evim stajalištem da potpredsjednik mora imati fleksibilnost i u izvršnoj i u zakonodavnopravnoj domeni, te da se raduje eventualnom predsjedavanju Senatom i mogućnosti da, kao predsjedavajuća, podržava politiku McCainove administracije. Ona bi željela, kako je rekla, predvoditi više inicijativa, uključujući nastojanja za energetskom neovisnošću, reformu vlade, pružanje podrške porodicama sa posebnim potrebama vezanim za djecu. Biden je, sa svoje strane, rekao da vjeruje da je gospodin Cheney "najopasniji potpredsjednik u američkoj povijesti," čovjek koji je nastojao pretjerano uzdići izvršnu moć funkcije koja ima ovlasti samo u zakonodavnoj sferi, kao glas koji u Senatu donosi prevagu u slučajevima istovjetnog broja glasova za i protiv.

Bosna i Hercegovina je, da i to ne zaboravimo, spomenuta u kontekstu debate o "političkim" odlikama i namama predsjedničkih i popredsjedničkih kandidata. Palinova je, primjera radi ustvrdila da su ona i John McCain "politički, odnosno stranački neopredijeljeni reformatori," a Biden je odgovorio opaskom da su vrlo česti primjeri njegove saradnje sa senatorima i kongresmenima obje političke stranke o brojnim pitanjima, uključujući - kako je rekao - i "nasilje nad ženama i genocid u Bosni." Da podsjetimo, senator Joe Biden je dugogodišnji predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku.

Toliko o nekim od stajališta iznesenih u debati između Sarah Palin i Joe Bidena, potpredsjedničkih kandidata Republikanske i Demokratske stranke. Licem u lice na ovaj način oni se više neće naći. Odjeci u javnosti i analize koje će uslijediti i u kojima će biti odvagnuti svaki dobar potez i svaki gaf iskusnog senatora i, kako mnogi smatraju, neiskusne guvernerke poslužiće kao određeni putokaz njihovim "šefovima" kada se uskoro, po drugi, ali ne i posljednji put, suoče na istovjetan način.

XS
SM
MD
LG