Linkovi

Strah od globalne nestašice novca ujedinjuje svjetske banke


Strah od globalne nestašice novca je podstakao ključne centralne banke u svijetu da ujedine snage, ili bolje reći kapital. Iz američkih Federalnih rezervi su saopćili da u koordinaciji sa centralnim bankama u Evropi, Japanu i Kanadi ubacuju na stotine milijardi dolar na tržište kapitala u nastojanju da zaustave dalje propadanje financijskog tržišta. Vijest je, izvještava za Glas Amerike, Mil Arcega, pomogla da se stabilizira tržište Sjeverne Amerike i Evrope, ali je stigla kasno da umiri investitore u Aziji.

Odluka Sjedinjenih Država i drugih centralnih banaka širom svijeta da na tržište kapitala ubace dodatnih 180 milijardi dolara uticala je na jučerašnji, privremeni, rast dionica u Evropi i Americi.

Ali je novo masovno injektiranje kapitala kasno stiglo za neka tržišta u Aziji. Neizvjesna budućnost američkih investicijskih banaka je u medjuvremenu neke burze u Aziji poslala duboko u crveno.

U Singapuru, na stotine nervoznih klijenata, još uvijek ošamućenih otkupom najveće osiguravajuće kompanije, čekali su u redu da provjere sudbinu svog osiguranja.

Jedan od analitičara u Južnoj Koreji kaže da su investitori zabrinuti da bi još neke od američkih investicijskih banaka mogle propasti.

Američka vlada je, posljednjih sedmica, uložila stotine milijardi dolara kako bi spasila financijske institucije izmučene krizom na tržištu kuća.

U četvrtak je, zbog ekonomije, predsjednik Bush otkazao planirano putovanje, i gradjanima se obratio iz Bijele kuće.

Kao što je naša nedavna akcija pokazala, moja administracija je fokusirana kako bi odgovorila na te izazove. Američki gradjani mogu biti sigurni da ćemo nastaviti na jačanju i stabilizaciji financijskog tržišta i unapredjenju povjerenja investitora, rekao je predsjednik Bush.

U Londonu, britanski premijer Gordon Brown je rekao da su potrebne financijske reforme širom svijeta kako bi se održalo financijsko tržište.

Ovo je globalna akcija koja treba da se nosi sa globalnim problemom, kao i u našoj vlastitoj zemlji, uradićemo sve što je potrebno, kaže Brown.

Ali je ruski predsjednik Dimitri Medvjedev, jedan od ključnih igrača na globalnom planu, bio odsutan iz tima koji nastoji stabilizirati svjetsko finacijsko tržište. Umjeto toga, njegova vlada je fokusirana na posticanju likvidnosti na domaćem tržištu ubacujući u financijski sektor 500 milijardi rublji, što je oko 20 milijardi američkih dolara.

Nema većeg zadatka za rusku vladu od stabilizacije našeg financijskog sistema u sadašnjim okolnostima. Sada je to naš ključni prioritet, rekao je Medvjedev.

Rusko tržište dionica je u četvrtak bilo zatvoreno nakon što su dionice u Rusiji pale na najniži nivo u posljednje tri godine.

XS
SM
MD
LG