Linkovi

Nakon nacionalizacije AIG reakcije su pomješane


Preuzimanje najveće osiguravajuće kompanije na svijetu od strane američke vlade nije smanjilo strahove ulagača. Ključni indeksi na burzama su jučer naglo pali usprkos tvrdnjama Bushove administracija da bi dozvoljavanje pada kompanije AIG pogoršalo globalnu ekonomsku situaciju.

Reakcije analitičara su pomiješane.

Hitan zajam federalnih rezervi od 85 milijardi dolara kako bi se izvukla kompanija AIG je samo privremeno smanjio neizvjesnost vezanu za američki financijski sistem, ali ne za dugo.

Dionice su jučer pale za više od 4% zbog strahova od toga koji će financijski gigant biti sljedeći koji će doživjeti pad. Pa ipak, guverner New Yorka David Paterson je pozdravio takav potez, rekavši da bi propast AIG-a uveliko bila oslabila američku ekonomiju.

Kada pogledate koliko je AIG prisutan u zemlji, u kućama, manjim biznisima, automobilima, pojedincima, onda kao vlada morate poduzeti neku akciju, kaže on.

AIG se nalazio na ivici kolapsa nakon velikih gubitaka na tržištu kuća. Sa više od 100 hiljada zaposlenih širom svijeta, 74 miliona klijenata i nekretninama u vrijednosti od hiljadu milijardi dolara, AIG je bio isuviše veliki kako bi doživio pad, kaže Heidi Moore iz Wall Street Journala.

Mnogi govore o tome da je isuviše velika kompanija da bi propala i to se odnosi na gotovo svaku financijsku instituciju. AIG zaista zaslužuje tu oznaku, kaže Heidi Moore.

Za Eda Diamonda koji ima životno osiguranje, spašavanje od strane vlade je bilo olakšanje.

Kada sam čuo vijest, bio sam zaista zabrinut činjenicom da bi novac kojeg godinama štedimo za našu djecu mogao nestati, kaže klijent AIG-a.

Ali neki kažu da je to opasan presedan. Profesor ekonomije na univerzitetu Columbia Joseph Stiglitz vladinu akciju naziva korporativnom socijalnom pomoći.

Trebali bi se fokusirati na prave dijelove ekonomije, pomoći siromašnima da ostanu u svojim kućama, da stimuliramo ekonomiju i rast, a ne ovaj financijski sektor koji nas je doveo u ovaj haos, kaže gospodin Stiglitz.

Bivši izvršni direktor kompanije Hank Greenberg se medjutim ne slaže. On kaže daje AIG fiskalno zdrav.

Ovo je zajam i kamata će biti plaćena. To nije pitanje raspada kompanije, ona samo trenutno ima deficit gotovine. To je veoma zdrava kompanija, kaže on.

Federalne rezerve navode da hitan zajam nosi kamatnu stopu od 11.5% i da vladi daje 80% učešća u kompaniji. To je slično situaciji kada je vlada preuzela i gigantske kreditore Fannie Mac i Freddie Mac početkom mjeseca.

XS
SM
MD
LG