Linkovi

Ovo nije samo problem Wall Streeta , vec mnogo sire


Tema dana je svakako kriza na američkom financijskom tržištu. Centralne banke u Evropi i Sjedinjenim Državama ubacuju milijarde dolara na financijsko tržište kako bi globalnu ekonomiju sačuvali od daljeg produbljavanja krize. U okviru tih napora je i današnja odluka Američke Centralne banke da primarnu kamatnu stopu ostavi na postojećih 2 posto kako bi podstakli investicije. Iz američkih federalnih rezervi kažu da se nisu odlučili za dodatno smanjivanje kamata, kako su neki ekonomisti očekivali, jer je opasnost od inflacije još uvijek velika.

U ponedjeljak je na Wall Streetu indeks Dow Jonesa pao za više od 500 poena, što je bio najveći pad od septembra 2001.

Vrijednost dionica pala je širom svijeta dok su investitori nastojali da ublaže uticaj kolapsa banke Lehman Brothers, i prisilne prodaje Merrill Lynch Banc of America.

Analitičar tžišta Hugh Johnson kaže da bi posljedice mogle biti još veće.

«Ovo nije samo problem Wall Streeta, ovo je problem Glavne ulice (fraza koja u americkom engleskom simbolizira male biznise i poslovanje uopce). Svako je ovim zahvaćen. Svako je donekle financijski oštećen.:

Neki procjenjuju da su gubici, nakon krize na tržištu kuća, premašili 510 milijardi dolara.

Drugi se ekonomisti plaše da je propast dvije najuglednije financijske institucije u Americi samo vrh ledenog brijega.

Dekan Univerziteta New York, profesor ekonomije Thomas Cooley kaže da bi i druge financijske institucije mogle zapasti u teškoće.

On je posebno ukazao na AIG, (American International Group) osiguravajućeg giganta, čiji je jedan dio poslovanja pod prijetnjom. Tu je i Washington Mutual, i Wachovia, koji su u ozbiljnim problemima, kao i veći broj manjih banaka, kaže Cooley.

Mnogi Amerikanci su zabrinuti stanjem ekonomije.

Pitam se da li je kriva federalna vlada koja je, na prvom mjestu, toliko ublažila uvjete kako bi svako ostvario Američki san, koji se sada pretvorio u Američku moru, kaže jedan od stanovnika New Yorka.

Mislim da se nešto mora uraditi. Nisam siguran da li vlada ili privatni sektor, ali mislim da zajedno trebaju naći rješenje koje će pomoći ekonomiji, kaže drugi zabrinuti gradjanin.

Predsjendik Bush je rekao da razumije zabrinutost gradjana. On je rekao da njegova administracija radi na ublažavanju trenutnih poremećaja, dajući pozajmice finacijskim firmama koje su u teškoćama.

Na kratke staze korekcije na financijskom tržištu mogu biti bolne, kako za ljude zabrinute za svoje uloge tako i za uposlenike pogodjenih firmi. Na duge staze ja sam uvjeren da je naše tržište kapitala jako i dovoljno fleksibilno da odoli problemima, rekao je predsjednik Bush.

U medjuvremenu, Thomas Cooley kaže da očekuje nove integracije i preuzimanja dok se teškoće na tržištu kuća ne smire.

Najveći je problem obnoviti povjerenje u financijski sistem i početi obnovu kredita za kuće i drugih kredita. To je trenutno ključni problem, kaže Cooley.

Da bi se oduprli teškoćama u oblasti investicija, grupa od deset američkih banaka je izdvojila 70 milijardi dolara u poseban fond iz kojeg mogu posudjivati kako bi se nosili sa nestašicom para za kredite.

XS
SM
MD
LG