Linkovi

Newseum - Istorija izvještavanja o narazornijim terorističkim napadima u istoriji


Prije sedam godina, Sjedinjene države su se našle metom najdevastirajućeg terorističkog napada u istoriji. Mediji su na te napade odgovorili izvještavanjima uživo o neumornim i herojskim činovima. Istorija tih izvještaja je sada izložena u specijalnoj galeriji washingtonskog muzeja novinarstva. Za Glas Amerike Tabinda Naeem nam predstavlja izložbu o mnogim izazovima s kojima su se mediji suočili taj dan.

Ujutro, 11 septembra 2001, Sjedinjene države su bile meta napada. Teroristi su koristili putničke avione kao oružje. Vijest o napadima se vidjela na tv ekranima širom svijeta, a novinari su se suočili s do tada neviddsdjenim preprekama u svom izvještavanju.

Pojavili su se logistički izazovi: linije mobitela su bile blokirane. Mobiteli su prestali raditi. Zemljane linije je bilo teško dobiti. Internet nije radio. Saobraćaj u New Yorku je potpuno stao. Ubrzo je grad zaustavio sav saobraćaj koji je ulazio u njega, sve vozove i avione, avio-saobraćaj je zaustavljen u cijeloj zemlji. Tog dana je bilo logistički teško izvijestiti o takvom dogadjaju, kaže Cathy Trost direktorica izložbe u Newseumu.

Ona dodaje da su se novinari takodjer suočili s ogromnim etičkim pitanjima.

Ostala pitanja su bila etička u pogledu dogadjaja o kojima su novinari izvještavali. Kada vidite ljude koji skaču ili padaju sa zgrada, kakvu odluku trebate donijeti u djeliću sekunde vezanu za fotografiranje takvih scena, te štampanje i objavljivanje takvih fotografija. Bilo je teško donijeti takve odluke. Tu su bili i emocionalni izazovi, mnogi novinari su rekli da su taj dan bili ne samo novinari, već i ljudska bića. A to su bile teške priče za izvijestiti, i oni su se taj dan borili s vlastitim emocijama.

Newseum je jednu od svojih galerija posvetio sjećanju na dogadjaje 11 septembra i ljude koji su taj dan poginuli, uključujući šest radio i tv inžinjera koji su radili na vrhu Svjetskog trgovinskog centra.

Savijeni toranj na kojem su radili je dio izložbe.

To je veoma moćan simbol, savijen je, puknut, ali je zapravo netaknut, uglavnom je netaknut nakon pada. I on donosi priču o užasu i logističkim izazovima tog dana, kaže Cathy Frost.

Takodjer su izloženi i dio aviona kompanije United let 93 koji se srušio u Pensilvaniji i u kojem su se putnici borili s napadačima, kao i dio Pentagona. SPecijalna počast se odaje jedinom novinaru koji je poginuo taj dan--Bill Biggart, novinar-fotograf je poginuo kada se sjeverni toranj svjetskog trgovinskog centra na njega srušio. NJegov bliski prijatelj Chip East se u dokumentarnom filmu sjeća Biggartovih posljednjih trenutaka.

Jedna od posljednjih fotografija je bila prašina koja pada na njega dok se južni toranj ruši. Četiri minute nakon toga uslikana je fotografija nakon prašine. On prati ljude i nakon nekoliko fotografija shvatite da se približava mostu koji se spaja sa predvorjem sjevernog tornja. Bill je uslikao jedinstvene fotografije koje su se mogle uslikati samo u tih pola sata. I posljednja je bila upravo ta, na njoj se vidi sat i minut kada se sjeverni toranj srušio, kaže fotograf Chip East.

Film donosi sjećanja novinara koji su izvještavali o napadima, mnoga od njih vrlo emotivna.

Često se smatra da novinari koriste situaciju, ili da su pristrasni. Mislim da se svi slažemo da su se tada uzdigli do najviših standarda. Televizija je neprekidno četiri dana izvještavala, bez pauze, to je bilo jedino neprekidno izvještavanje o jednom jedinom dogadjaju ikada u istoriji. Ljudi su zaboravili o konkurentnosti samo kako bi izvijestili o vijestima koje su bile potrebne svijetu kako bi shvatio situaciju, kaže Cathy Trost.

Čitav zid naslovnih stranica novina štampanih dan nakon napada prikazuje reakciju na dogadjaj koji je pogodio ljude širom svijeta.

XS
SM
MD
LG