Linkovi

SAD: Danas počinje Nacionalna konvencija Republikanaca


U St. Paulu, u američkoj saveznoj državi Minnesota, danas i zvanično počinje Nacionalna konvencija Republikanske partije na kojoj se očekuje da delegati te partije, kao stranačkog kandidata za predsjednika SAD imenuju senatora John McCaina. Međutim, za sve one uključene u pripremu i održavanje konvencije, za stranačke lidere, za senatora McCaina, za aktuelnog predsjednika George Busha.....veći problem trenutno predstavlja uragan Gustav nego kandidatura kandidata Demokratske stranke Barack Obama i pročle sedmice završena konvencija Demokrata u Denveru.

Zbog orkanskog vjetra koji prijeti obalnim djelovima Louisiane, Mississippija i Texasa, Republikanci i senator John McCain su odlučili da današnji dan protekne isključivo radno, bez uobičajenih političkih govora, kako bi svi ključnu pažnju mogli posvetiti pripremama na umanjivanju posljedica orkana koji se kreće Meksickim zaljevom prema američkoj obali.

Konvencija će zvanično biti otvorena danas u 3 sata poslijepodne i trajaće prvog dana samo dva i pol sata. Daljni program ce se određivati na dnevnoj bazi.

Senator McCain izjavio da ne bi bilo prikladno održavati političke proslave u vrijeme dok jugu SAD prijeti oluja. On je nagovjestio da bi skup mogao biti izmjenjen u, kako je rekao, poziv zemlji na akciju, obećavajući da će delegati djelovati kao Amerikanci, a ne Republikanci jer nas, rekao je, Amerika sada treba bez obzira jesmo li Republikanci ili Demokrati.

Jutros su McCain i Sarah Palin, kandidatkinja za potpredsjednika SAD, na zahtjev guvernera Mississippija bili na sastanku sa guvernerom oko aktivnosti na pripremama za nadolazeći orkan, a zatim su običli Centar za hitne intervencije države Mississippi.

Konvncijski komitet je za delegate država za koje se očekuje da će biti najteže pogođene orkanom Gustav, da bi stigli na konvenciju u St. Paul, organizirao i posebne charter letove.

Formirana je posebna grupa država kojima prijeti Gustav kako bi bolje koordinirali pomoć koja eventualno bude trebala. Rječju, sve je posvećeno služenju zajednici, istakao je senator McCain.

Predsjednik George Bush, koji je večeras trebalo da govori na konvenciji, saopštio je da neće doći u St. Paul jer želi izbliza pratiti aktivnosti na začtiti od orkana Gustav. Postoji mogućnost da se gospodin Bush večeras obrati delegatima putem video linka, ali to još nije potvrđeno. Rečeno je da, iz istih razloga, neće stići ni potpredsjednik Dick Cheney. Prva dam Laura Bush je stigla u St. Paul i očekuje se da će večeras govoriti na konvenciji.

Posljednji put kada aktuelni predsjednik nije prisustvovao konvenciji svoje stranke bilo je 1968. kada je Lyndon Johnson ostao na svom ranču u Texasu dok su Demokrati držali konvenciju u Chicagu.

Inace, posljednji put kada je Republikanska nacionalna konvencija održana ovdje u Minnesoti, saveznoj američkoj državi na sjeveru, bilo je 1892. godine. Bila je to 10. po redu nacionalna konvencija Republikanske stranke, na kojoj je Benjamin Harrison nominiran za republikanskog predsjedničkog kandidata. On je iza sebe već imao jedan predsjednički mandat, tokom kojeg je postao nepopularan, ali ga je Republikanska stranka, upravo ovdje u Minneapolisu, ponovo nominirala za još jedan mandat. Protiv sebe je ponovno imao Grovera Clevelanda, kojeg je porazio prije četiri godine. Harrison je te 1892. izgubio izbore i Cleveland je postao jedini Demokrata koji se, kao predsjednik SAD, vratio Bijelu kuću nakon četiri godine.

Naravno, Republikanci se nadaju da istorija neće biti ponovljena i da će John McCain, vjerovatni kandidat kojeg će u četvrtak veče zvanično nominirati na 39. po redu Republikanskoj konvenciji u St. Paulu, postati 44 američki predsjednik. Isto to se nadaju Demokrati koji žele u Bijeloj kući vidjeti Baracka Obamu, prvog crnca predsjednika SAD. No, o tome će odlučiti birači 4. novembra.

A, što se tiče gradova blizanaca, kako često zovu St. Paul i Minneapolis, koje razdvaja samo rijeka Mississippi, oni od konvencije očekuju znatnu ekonomsku korist i zajedno su podjelili organizacijske poslove i zajedno brinu o sigurnosti delegata i drugih gostiju. Ovdje je već danima ranije, sve bilo spremno za preko 45 hiljada gostiju, među kojima je i oko 15 hiljada novinara.

XS
SM
MD
LG