Linkovi

NATO i EU: Rusija u Gruziji otišla predaleko


Danas je iz dva briselska sjedišta, sjedišta Evropske unije i NATO saveza, jasno poručeno da Rusija prelazi dozvoljene granice i, kada je riječ o zemljama, članicama NATO-a, sve dok se ruske vojne snage ne vrate na položaje prije početka krize, prestaće sa radom zajedničko NATO-rusko vijeće. To je do sada najjasnija poruka Moskvi da se mora pridržavati, sa Gruzijom, potpisanog mirovnog plana.

Kriza u Gruziji, ne treba to posebno isticati, ozbiljno je zabrinula evropski, ali i evro-atlantski vrh. I jedni i drugi na svojim dnevnim redovima imaju poodavno podvučenu potrebu da osnaže i prodube veze sa ruskim partnerom, posebno kada je riječ o, za Evropljane, neopodnom nesmetanom protoku ruskih energenata. Sa stanovišta NATO-a, kriza je buknula na tlu države koja, osim jasnih evropskih apriracija, ima snažno izraženu volju da bude primljena u članstvo zemalja Sjeverno-atlanstkog saveza.

Zato i ne čudi da je rasprava o situaciji u Gruziji danas, na neformalnom skupu ministara zemalja, članica NATO-a, trajala preko četiri sata. NATO je prisiljen da, konačno, uobliči odgovor koji će pomoći rješavanju krize, ali i da pokaže Moskvi da strpljenje alijanse ima granice. Dok je skup još trajao, jasno se sa evropske strane oglasio visoki predstavnik EU Javier Solana:

"Nema sumnje da je ponašanje Rusa otišlo predaleko, daleko preko granica kakve bi se očekivati, i zbog toga mi analiziramo situaciju i donijećemo odgovarajuće zaključke".

NATO je, konačno, odlučio da do povlačenja Rusa iz Gruzije nema rada zajedničkog NATO-ruskog vijeća, bezbjednosno-političkog koordinacionog tijela dvije strane.

I ne samo to.

Ministri su rusku vojnu akciju ocijenili kao agresiju na zemlju čiju teritorijalnu cjelovitost NATO u popunosti priznaje i poštuje. Na neki način, ispravljajući grešku kada na aprilskom samitu alijanse nije prihvaćen akcioni plan Gruzije za članstvo u NATO savezu, danas je toj zemlji obećana saradnja na brojnim nivoima, a donijeta je i odluka da se već večeras put Tbilisija upute NATO posmatrači.

Stiče se utisak da su i NATO i EU danas više nego juče svjesni da je cijena njihovog oglušivanja o pozive iz Tbilisija da se započnu pregovori o evropskom i NATO članstvu Gruzije, postala visoka i da još uvijek raste, istovremeno uz rast opasnosti da se rusko-gruzijska kriza prelije na širi region.

XS
SM
MD
LG