Linkovi

Kina: Šta poslije olimpijskih igara


Na hiljade sportista, novinara i posjetitelja iz cijelog svijeta pristiže ovih dana u Peking. Za tri dana biće svečano otvorene ljetne olimpijske igre. Za razliku od mnogih drugih igara održanih ranije, ove igre prati određene političke tenzije. Mnogi koji su podržavali Kinu u nadmetanju za domaćina nadali su se da će Kina, ispunavajući zahtjeve Međunarodnog olimpijskog komiteta, dozvoliti neke određene političke reforme. Kritičari politike i prakse kineskih vlasti smatraju da Kina, umjesto da bude otvorenija, pojačava unutarnje pritiske.

Iz nedavnog istraživanja američkog centra Pew proizilazi da 93 posto Kineza misli da će igre unaprjediti sliku o Kini u inostrantsvu. Bruce Stokes, kolumnist lista National Journal, jedan od učesnika istraživanju, kaže da je nacionalni ponos u Kini toliko jak da bilo kakav poremećaj u igrama lako može podstaći ljutnju protiv Zapada.

«Bude li ikakvih problema tokom igara, bilo zbog zagađenosti, ili demonstracija, pa čak ukoliko iz nekog razloga kineski tim ne nastupi, i to bude obimno popraćeno na Zapadu, to će kineskoj javnosti dati još jedan razlog da misle da je Zapad protiv njih.»

Victor Cha, direktor azijskih studija na univerzitetu Georgetown u Washingtonu i bivši član Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Busha, kaže da su igre za ostatak svijeta bile mogućnost za tiho vršenje pritiska na Kinu da prihvati promjene. On navodi određene pozitivne momente (obnovu bilateralnog dijaloga sa SAD o ljudskim pravima, sporazum o dijalogu sa liderima Taiwana, smanjeno kinesko opstruiranje u Vijeću sigurnosti UN-a oko rezolucije o Darfuru) i dodaje:

"Mnogi novinari su uočili te promjene, pisali o takozvanoj tihoj revoluciji u kineskoj vanjskoj politici... I mnogi od njih su priznali da je vrijeme od dobijanja igrada do sada na više načina donijelo promjene u kineskoj vanjskoj politici, promjene koje godine diplomatije ne bi mogle.»

Gospodin Cha je uvjeren da će pritisak na Kinu za dodatnim reformama biti nastavljen i u post-olimpijskom periodu. Sophie Richardson iz Human Rights Watcha se, međutim, ne slaže sa takvom ocjenom. Ona kaže da će igre na određeni način podstaknuti kinesku vladu na regresiju, na gušenje protesta (kao na Tibetu) i na jačanje pritiska prema disidentima.

«Mi smo obavješteni o ljudima koji su sada po zatvorima, optuženi za podrivanje države, a samo su javno govorili da bi više voljeli da kineska vlada više poštuje ljudska prava umjesto da toliko vremena i energije troši na igre.»

Kineske vlasti, blokiranjem politički osjetljivih web-stranica na kojima se govori i raspravlja o mogućem odvajanju Tibeta i stanju ljudskih prava u Kini, pokazuju da nisu spremne, kao što su to obećavale ranije, održati obećanja da će novinarima iz inostranstva omogućiti puni pristup internetu. Nakon što prestane medijska pažnja, gospođa Richardson i mnogi drugi se plaše da će stanje sloboda u Kini biti i gore nego prije najveće sportske smotre.

XS
SM
MD
LG