Linkovi

Rusija: Preminuo Aleksandar Solženjicin


Ruski književnik Aleksandar Solženjicin, preminuo je u 89-toj godini života. Dobitnik Nobelove nagrade 1970. godine umro jučer od srčanih smetnji.

Solženjicin je, ne samo kao književnik i umjetnik, bio i simbol borbe protiv cenzure i pritisaka u Sovjetskom Savezu. 1945. godine bio osuđen na osam godina zatvora, a kasnije i prognan u Kazahstan zbog pisma prijatelju u kojem je kritikovao sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Nakon povratka u Rusiju on je, u vrijeme slabljenja cenzure tokom sovjetskog lidera Nikite Hruščova na čelu države i partije, napisao roman «Jedan dan u životu Ivana Denisoviča» (objavljen 1962. godine) u kojem je na upečatljiv način prenio vlastita iskustva iz života proživljenog u jednom radnom logoru.

Međutim, njegovo učestalo kritikovanje Kremlja nije prošlo bez posljedica I nekažnjeno. Nakon što je roman «Arhipelag Gulag» 1974. godine objavljen na Zapadu, sovjetski režim mu je oduzeo pravo državlanstva i Solženjicin je protjeran iz domovine.

Na vijest o smrti legendarnog pisca bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov je rekao da je Solženjicin bio prvi književnik koji je punim glasom govorio o nehumanosti Staljinove vladavine. Sadašnji ruski predsjednik Dmitri Medvjedev i premijer Vladimir Putin su uputili izraze sućuti članovima porodice.

U Berlinu, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, je izdala saopćenje u kojem iskazuje duboko poštovanje prema književniku i čovjeku koji je odigrao jednu od ključnih uloga u raspadu Sovjetskog Saveza. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je, između ostalog rekao, da je Solženjicin otvorio oči svijetu o realnosti života u sovjetskom sistemu.

Alekandar Solženjicin će biti sahranjen u srijedu u Moskvi.

XS
SM
MD
LG