Linkovi

Richard Holbrooke - Ukoliko iko zaslužuje smrtnu kaznu to su Radovan Karadžić i Ratko Mladić


Radovan Karadžić je jučer pred Haškim sudom rekao da bi on na optužbe odgovorio godinama ranije, ali da se, navodno, plašio za svoj život. Pri tome je on aludirao na Richarda Holbrooka doslovce rekavši “Ako me gospodin Holbrooke još uvijek želi mrtvim i žali što ovdje nema smrtne kazne, pitam se da li su njegove ruke dovoljno duge da dopru i do Haga.”

Richard Holbrooke:

Ja sam rekao da, ukoliko iko zaslužuje smrtnu kaznu to su Radovan Karadžić i Ratko Mladić. To je ono što sam ja ranije rekao i sada kada je Karadžić u Hagu i još uvijek se plaši da su moje ruke tako duge, mislim da bi to trebao na neki način smatrati kao kompliment.

Odgovorio je jučer u New Yorku Richard Holbrooke, dodajući da je to nešto što je izmislio sam Karadžić da bi objasnio svoj nestanak iz javnog života nakon što je podpisao da će to uraditi, i niko u tu priču neće vjerovati.

Holbrooke je za televiziju Assiociated Press rekao da je on 1996. u Beogradu postigao sporazum sa Karadžićem i bivšim, sada već pokojnim, jugoslovenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Holbrooke kaže da je u junu 1996 stigao u Beograd kako bi sklopio sporazum sa Miloševićem i dvojicom izaslanika Radovana Karadžića da će Karadžić napustiti položaj predsjednika srpskog dijela BiH, i Srpske Demokratske stranke i povući se iz političkog života. On je nevoljno podpisao sporazum a da nikada nije došao na pregovore, a onda je da bi sebe zaštitio u opticaj pustio tu priču, kaže Holbrooke.

On kaže da je Karadžić u više navrata tvrdio da je će mu Washington, navodno, pribaviti veću kolićinu novca i obezbjedjenje. Medjutim, to nije tačno, naglašava Holbrooke ističući da će - uklanjanjem iz Evrope jednog od najvećih kriminalaca, možda najvećeg, mada Ratko Mladić tek treba da bude uhapšen - pomoći stabilnosti i Srbije i Bosne i Hercegovine.

Balkan treba da krene naprijed. Vrijeme je da se ušasna prošlost ostavi pozadi. To su zemlje koje se trebaju pridružiti Evropskoj Uniji, možda NATO-u, i one to jedino mogu uraditi medjusobnim pomirenjem sa svojom groznom prošlosti i krenuti naprijed i ja se nadam da je Karadžićevo hapšenje dio tog procesa. Medjutim, predstoje još dvije velike stvari koje treba uraditi - uhapsiti Ratka Mladića i stabilizirati situaciju na Kosovu. Srbija i Kosovo trebaju postići neku vrstu razumjevanja kako to ne bi ostalo nerješeno područje sa znatnim napetostima, rekao je jučer Holbrooke.

Tri godine ranije, u intervjuu kojeg je dao za Glas Amerike u zgradi UN-a u New Yorku, ambasador Holbrooke je predvidio da je neovisnost Kosova neizbježna urgirajući Srbiju da to prihvati i krene u pravcu Evrope.

Upitan još tada o mogućem dogovoru sa Karadžićem on je odgovorio:

Nije bilo nikakvog dogovora, nikada. Mi smo insistirali da Karadžić napusti položaj predsjednika Republike Srpske i Srpske demokratske stranke. Mi nismo ništa ponudili za uzvrat. Nastanak tih govorkanja Holbrooke je, govoreći za Glas Amerike 2005. objasnio klasičnim dezinformacijama širenim od Karadžića i SDS-a i činjenicom da Karadžić toliko dugo nije uhapšen, što je podgrijavalo sumnju o navodno dogovoru. Upravo je to jedan od mnogih razloga zbog čega ga je trebalo uhapsiti. Ali glavni je razlog – dok su njih dvojica na slobodi zemlja će se suočavati sa situacijom u kojoj imate lidera koji se skriva i nastoji stvoriti probleme i prekinuti sporazum. Karadžić i Mladić su Saddam Hussein i bin Laden Evrope i trebaju biti privedeni pravdi.

Holbrooke je tada rekao da je kašnjenje u hapšenju Karadžića stvorilo veoma ozbiljan problem, da je vrijeme da ljudi u BiH počnu sami voditi svoju zemlju, dodajući da je Dayton okvir koji se može unapredjivati, ali ne može odbaciti. On je potvrdio da je prvobitna ideja bila da se Daytonske konferencije drže svake godine i na taj način unapreduje unutarnje uredjenje BiH na putu ka Evropi, ali kaže da za administraciju koja je došla poslije Clintona Bosna i Hercegovina više nije bila medju prioritetima što je po njegovim riječima bila greška.

XS
SM
MD
LG