Linkovi

BiH: "Oni ne poštuju sami sebe...."


Na šta se bosanskohercegpovački političari zaklinju na početku mandata na koji su izabrani i šta građani misle o ispunjavanju svečano preuzete obaveze?

Prva tačka zakletve političara odnosi se na njihovu savjest. U tekstu zakletve stoji da će savjesno obavljati povjerene im dužnosti. Činjenica da su sami sebi izglasali plate i do 20 puta veće od penzije prosječnog penzionera, jedna je od ilustracija poštivanja prve rečenice u zakletvi. Odmah nakon savjesti, na redu je očuvanje mira u zemlji. Građani Sarajeva ne misle da političari ispunjavaju svečano datu obavezu:

«Samo na riječima.....»

«Pa tu i tamo....»

«Ne znam da li uopšte misle o tome....»

«Kada vidimo kako to ide.... nije to kako bi baš trebalo.....»

«Bar tako pričaju i pišu.... a na djelu.... bogami... tu i tamo....»

« Slabo, slabo skroz» - neki su od odgovora na pitanje koliko se političari zalažu za očuvanje mira u zemlji.

Druga rečenica iz izjave, odnosno zakletve, odnosi se na poštovanje zemlje za koju rade. Izabrani se obavezuju na poštivanje Ustava i Dejtonskog sporazuma. Poštuju li bosanskohercegovački političari zemlju koja ih plaća skoro deset puta više od prosječnog, zaposlenog građanina. Građani kažu:

«Većina ne poštuje uopšte....»

«Slabo je poštuju. Naročito iz Republike Srpske.»

«Oni ne poštuju sami sebe.»

«Da poštuju... bilo bi nam svima bolje.»

«Slabo, slabo....» - slaba je, vrlo slaba ocjena kojom građani ocjenjuju kako političari poštuju vlastitu državu.

A treća rečenica državne zakletve odnosi se na promovisanje i poštivanje ljudskih prava. O tome na svoj način govori i primjer izbora ombudsmena. Činjenica je da su poslanici državnog parlamenta izbor ombudsmena vratili na početak i građani Bosne i Hercegovine, će zahvaljujući svojim političarima, još popričekati na izbor državnih ombudsmana. Naime, u dva doma istog, državnog parlamenta, nedavno su predloženi različiti kandidati zbog čega je izbor vraćen na početak. A ombudsmeni se u demokratskim zemljama smatraju bitnom karikom u zaštiti ljudskih prava. Građani i ovaj put bosanskohercegovačkim političarima daju negativnu ocjenu:

«Usss... to je još gore....»

«Malo.»

«Manje....»

«Koliko, toliko.... opet poštuju.»

«Pa... u većini slušajeva na papirima je tako.... a ovako... u praksi... ne vjerujem» - kažu nasumice zaustavljeni i upitani građani Sarajeva.

Brojni su primjeri kršenja zakletve koju političari daju na početku mandata. Nepoštivanje zemlje koja ih plaća može se naći u brojnim primjerima. Korupcija, mito, nesposobnost i nebriga političara često su u prvom planu domaće politike. Zabilježeni su i primjeri javnog omalovažavanja države i njenih simbola. Bosanskohercegovački političari ne snose sankcije za kršenje obaveza iz zakletve koju daju na početku mandata. Tako se zaklinjanje, umjesto suštine i principa po kojima treba obavljati fukciju, često svede samo na formu koju na početku mandata se treba ispoštovati.

XS
SM
MD
LG