Linkovi

Albright - Eagleburger: Još treba uhapsiti i izručiti Mladića


Mnogi američki političari su pozdravili hapšenje Radovana Karadžića, optuženog od Haškog suda za najstrašnije ratne zločine, među kojima su genocid i zločin protiv čovječnosti. Meću njima su bivši državni sekretari Madelaine Albright i Lawrence Eagleburger. Oni su to ocijenili korakom koji to pomaže Srbiji da krene u pravcu evropskih integracija.

Gospođa Albright je na početku razgovora za Glas Amerike istakla:

"Ovo je izuzetno značajan događaj. Hapšenje Karadžića trebalo se dogoditi davno prije, ali činjenica da se doista dogodilo vrlo je važna za Bošnjake i one koji su patili kao rezultat Karadžićeve politike

Državni sekretar u doba predsjednika Georgea Herberta Walkera Busha, Busha starijeg, Lawrence Eagleburger, naglasio je da je hapšenje Radovana Karadžića važan korak naprijed međunarodne pravde i dodao:

"Vjerujem da je on jedan od posljednjih od onih nekoliko jadnika koji su još uvijek na slobodi. Nakon hapšenja I, kasnije, smrti Slobodana Miloševića mislim da je Karadžić čovjek koji najviše zaslužuje da bude uhapšen i kažnjen."

Tribunal za ratne zločine na području bivše Jugoslavije utemeljen je 1993. godine, dok je Madeleine Albright bila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima. Prisjećajući se osnovnih intencija, ona kaže:

"Svrha suda bila je da budemo u mogućnosti odrediti individualnu krivnju, a izbjeći kolektivnu. Svi Srbi nisu odgovorni za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti prema Bošnjacima. To je način da kreatori i izvršitelji te politike budu odgovorni. Jasno je da još treba uhapsiti i izručiti Ratka Mladića."

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, te bivši vođa hrvatskih Srba Goran Hadžić još uvijek se nalaze na slobodi. Srbija se nalazi pod pritiskom Evropske unije da izruči te optuženike. Evropska unija je saopćila da bi hapšenje Karadžića moglo otvoriti put ka mogućem članstvu Srbije u Uniji.

U tom smislu hapšenje Karadžića će pomoći , smatra gospodin Eagleburger:

"Ako Srbija želi ponovno zauzeti svoje mjesto u svjetskog zajednici, te poboljšati odnose sa zapadnim Evropljanima i SAD, naročito Sjedinjenim Državama, onda mislim da su shvatili da nešto moraju poduzeti."

Uticaj i snaga nacionalističkih stranaka slabe u Srbiji sada kad je prozapadno orijentirana vlada preuzela vlast prošlog mjeseca. Državna tajnica Madeleine Albright vjeruje da hapšenje Karadžića pokazuje da je Beograd spreman udaljiti se od svoje nacionalističke prošlosti.

"Doista se nadam da je izbor Borisa Tadića na dužnost predsjednika bio utemeljen na ideji da Srbi žele krenuti naprijed i ne osvrtati se na prošlost. Valja vidjeti kako će većina Srba reagirati na ovo. Jasno je da postoje ultranacionalisti koji su već izrekli svoje protivljenje, no vjerujem da Srbi, u ogromnoj većini, ipak žele krenuti naprijed."

XS
SM
MD
LG