Linkovi

Predsjednička izborna kampanja u SAD: U inostranstvo po spoljno-političko iskustvo


Predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke senator Baracku Obami su, kako je saopštio menadžer njegovog izbornog štaba, trenutno na raspolaganju skoro 72 miliona dolara. Prošle sedmice senator John McCain, predsjednički kandidat Republikanske strankeprijavio donacije u iznosu od 22 miliona dolara sakupljenih u junu. On će, zajedno sa novcem Republikanskog nacionalnog komiteta, imati na raspolaganju 95 miliona dolara za vođenje izborne kampanje. Gospodin Obama, zbog usljed rekordnih donacija, nećee korisititi javne fondove, jer bi u tom slučaju morao poštovati određena finasijska ograničenja. Finansijski dobro potkovani, kandidati za narednog predsjednika SAD, ovo vrijeme koriste ili će iskoristiti da steknu novo (Obama) ili učvrste postojeće (McCain) međunarodno i spoljno-političko iskustvo.

Baracku Obami se prigovara neiskustvo upravo u oblasti spoljne politike i nedovoljno poznavanje stanja, posebno na Srednjem istoku, u Afganistanu i Iraku. Stoga će on posjetiti Evropu, Izrael, palestinsku Zapadnu obalu, Irak i Afganistan. Njegov rival, senator John McCain se nedavno vratio iz Kolumbije i Meksika.

Berlinska Brandenburška kapija nije tipično mjesto za obraćanje javnosti. Pa ipak je osoblje u izbornom štabu senatora Obame nedavno taj simbol nekada podiijeljene Njemačke predložilo kao mjesto na kojem bi gospodin Obama trebalo da krajem jula održi govor.

Strateg Demokratske stranke Ted Devine kaže:

«Kapija je bila mjesto za važnih govora američkih predsejdnika... od Johna Kennedija do Ronalda Reagana.»

Korištenje Brandenburške kapije u svrhu američke izborne kampanje izazvalo je rasprave u njemačkoj vladi. Konačan stav još nije poznat. Stoga Obamin štab osoblje traži alternativnu lokaciju u Berlinu. Gospodin Devine, ne sporeći potencijalni rizik udaljavanja od američkih glasača makar i na kratko, ističe da ni ranije da predsejdnički kandidati nisu putovali u inostranstvo, kako bi mogli što više vremena provesti kod kuće:

"Svaki dan proveden van SAD znači jedan dan manje na kampanjama u glavnim saveznim državama, pred glasačima koji bi mogli odlučiti izbore.»,

Senatori Obama i McCain ipak putuju u inostranstvo. Gospodin McCain se nedavno vratio iz Kolumbije i Meksika, gdje je promovirao slobodnu trgovinu i rat protiv droga. Bio je i u Iraku i Afganistan. Gospodin Obama će se zaputiti na Srednji Istok. Analitičari smatraju da oba predsejdnička kandidata vjeruju da će privući više glasova zahvaljući i susretima sa stranim liderima.

Stephen Hess, iz instituta Brookings u Washingtonu kaže:

«U slučaju Baraka Obame, relativno nove ličnosti na političkoj sceni, mislim da je ključno za njega da barem dođe u dodir sa mnogim dijelovima svijeta, dijelovima u kojima možda nikada nije bio. McCain želi pokazati da zna nešto, da ima određena iskustva, a ne da je novajlija koji tek nešto treba naučiti. On želi uvjeriti glasače da je iskusan učesnik u spoljno-političkim poslovima-«

Drugi razlog odlazaka predsjedničkih kandidata u inostrantvo, prema mišljenju analitičara, su sve veću zabrinutost među američkim glasačima ugledom SAD u svijetu.

Rick Barton iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu kaže:

«Mislim da Amerikanci iz svih sfera, bez obzira na svoje ideološke stavove, uveliko brinu oko toga na koji način u svijetu gledaju na Ameriku. Ne radi se o tome da želimo da nas vole svo vrijeme, ali Amerikanci smatraju da bi ih barem trebalo poštovati i da bi se na njih trebalo gledati kao na konstruktivnu snagu.»

Ukoliko putovanja u inostranstvo senatora Obame i MCCaina budu uspješna, stručnjaci kažu da će i to biti elemenat na osnovu kojeg će Amerikanci odlučivati početkom novembra kada budu birali novog predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG