Linkovi

HRW o suđenjima za ratne zločine u BiH: Najveći problem sporost


Kantonalni i okružni sudovi u BiH suočavaju se sa ozbiljnim izazovima pri procesuiranju predmeta ratnih zločina, navodi se u izvještaju koji je prezentirala organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. U izvještaju se procjenjuje da je najveći problem sporost u rješavanju predmeta ratnih zločina, te rijetko primjenjiva mjera zaštite svjedoka.

U prosjeku, u Bosni i Hercegovini se godišnje procersuira oko 80 predmeta ratnih zločina. Prema istraživanju koje je sproveo Human Rights Watch, sadašnjim tempom za sve predmete biće potrebno više od 50 godina.

Prezentirajući izvještaj, predstavnik HRW Joshua Franco kaže da sudovi u BiH moraju da se suoče sa tim problemom, jer za to vrijeme mnogi svjedoci, kao i počinioci zločina više neće biti živi.

«Žrtve ratnih zločina su već dugo čekale na pravdu, a svjedoci u ovim slučajevima su ključni za dovodjenje krivca pred lice pravde. Sjećanja svjedoka blijede vremenom i zato je važno da upravo u ovom trenutku obratimo dodatnu pažnju kako bi se suđenja za ratne zločine provela što brže i efikasnije.»

U izvještaju koji se bavi procesuiranjem ratnih zločina u domaćim sudovima, konstatuje se da u tužilaštvima u BiH nema dovoljno zaposlenih i da je potrebno da se tužioci specijalizuju za jednu vrstu krivičnih djela. Prepreka za procesuiranje predmeta ratnih zločina, tvrde iz Human Rights Watch-a, je i rijetko primjenjiva mjera zaštite svjedoka.

«Veliki broj svjedoka najglašava da sudovi na nižim niovima u BiH nemaju odgovarajuće uslove za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Svjedoci, na primjer, moraju ići autobusom u druga mjesta na suđenja, u istim prostorijama su sa osumnjičenima i nemaju adekvatnu zaštitu od neželjenog publiciteta.»

Predstavljeni izvještaj o problemima proceusiranja predmeta ratnih zločina na domaćim sudovima biće proslijeđen vlastima u BiH, kao i međunarodnim organizacijama. Očekuje se da će preporuke iz izvještaja poslužiti u izradi državne strategije o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH.

XS
SM
MD
LG