Linkovi

Kambodžanski kauboj: Čovjek zlatnih kostiju


U San Antoniu u američkoj saveznoj državi Teksas živi čovjek koji svaki svoj dan na zemlji smatra blagoslovom, čovjek koji je pobjegao od smrti u rodnoj Kambodži tokom komunističke vladavine Crvenih Kmera (Khmer Rouge). Cijelu obitelj izgubio je u zloglasnim «poljima smrti,» radnim kampovima za «prevaspitanje» kako su ih Crveni Kmeri nazivali.

Njegovo je ime Sichan Siv. Za sebe će reći, s obzirom da živi u Teksasu da je kambodžanski kauboj. Sjećanja na stradanja u rodnoj zemlji i iskustva u novoj domovini zabilježio je knjizi pod naslovom «Zlatne kosti.» Svake godine slavi dan kada je stigao u SAD kao izbjeglica sa samo dva dolara u džepu, a naslov za knjigu je, kako kaže, djelić kambodžanske tradicije:

«Kambodžani vjeruju da je osoba koja je blagoslovljena i sretna, osoba sa zlatnim kostima.»

Sreća i, mnogo više, naporan rad doveli su Sichana Siva za 13 američkih godina od stausa izbjeglice do mjesta zamjenika savjetnika američkog predsjednika. Bilo je to u vrijeme mandata predsjednika Georga Busha, starijeg. Sichan Sin je prvi naturalizirani Amerikanac azijskog porijekla koji je dospio na tako visoku poziciju. Sadašnji predsjednik SAD, George Bush mlađi, imenovao ga je 2001. godine za američkog ambasadora u Vijeću Ujedinjenih nacija za ekonomska i socijalna pitanja.

Sichan Siv je, ipak, imao mnogo više sreće u jednom trenutku u rodnoj Kambodži - preživio je jedan od najbrutalnijih perioda moderne ljudske povijesti, period vladavine Crvenih Kmera koji su preuzeli vlast 1975. Tada je radio za humanitarnu agenciju CARE i mogao je izbjeći da je na vrijeme stigao do američke ambasade.

«Za 30 minuta sam propustio posljednji helicopter, jer sam odlučio prvo otići na jedan sastanak u nastojanju da pomognem 3 hiljade zatočenih izbjegličkih obitelji. Pet dana kasnije pripadnici Crvenih Kmera su u našem regionu ispraznili gradove i sve urbane centre i sve nas otjerali na prinudni rad u radne kampove.»

Sichan Siv je izgubio majku i sve ostale članove obitelji u kambodžanskim poljima smrti, a i sam je u više navrata bio na rubu smrti:

«Preživio sam deset mjeseci pod brutalnom vladavinom Crvenih Kmera. Uspio sam pobjeći i probiti se do Tajlanda, nakon tri dana hoda kroz džungle na sjeverozapadu Kambodže. Tom prilikom sam pao u jednu zamku, bio ozbiljno ranjen i u Tajland stigao potpuno iscrpljen.»

Šal kojeg mu je dala majka i stara vreća riže su jedine stvari koje je uspio ponijeti i sačuvati. Majke se sjeća svaki dan molitvom pred tim jednostavnim stvarima. Iako nastoji potisnuti gorčinu, Sichan Siv kaže da želi da lideri Crvenih Kmera odgovaraju za zločine počinjene na svojim sunarodnicima:

«Nema nijednog stanovnika Kambodže koji nije izgubio nekog ili nešto drago. Stoga svako od nas želi da ti ljudi budu privedeni pravdi.», kaže on.

Danas Sichan Siv živi daleko od bola i užasa prošlosti. Preselio je u Teksas djelimično i zbog svoje supruge Marthe, koja je tu rođena i odrasla.

"Sichan će često spomenuti da je, odrastajući u Kambodži, gledao sve filmove sa Johnom Wayne-om, uz prevod na francuski jezik. Sada, ovdje u San Antoniu, u prilici je da živi na «kaubojski» način - objašnjava Martha Siv muževljev naziv «kambodžanski kauboj.»

A Sichan Sin se nada da će čitatelji njegove knjige «Zlatne kosti» i za sebe naći odrečenu inspiraciju:

«Nadam se da će shvatiti da je u Americi sve moguće i da snove, ako ih imate i čvrsto vjerujete i u njih i u sebe, možete pretvoriti u stvarnost.»

XS
SM
MD
LG