Linkovi

Kolumbija: FARC pred raspadom!?


Nakon prošlonedjeljne dramatične operacije spašavanja 15 talaca koje je izvela kolumbijska vojska, mnogi analitičari procjenjuju da je jedna od najstarijih gerilskih organizacija u svijetu u krizi. Neki idu i dalje i nagovještavaju da je to početak kraja FARC-a koji u Kolumbiji djeluje više od 40 godina.

O akciji spasavanja talaca u medijima se piše kao o ponižavajućem porazu gerilske organizacije Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznate pod skraćenicom FARC. Ni jedan metak nije ispaljen kada su kolumbijski obavještajni agenti, obmanuvši pobunjenike, preuzeli 15 talaca negdje duboko u kolumbijskoj džungli.

Patrick Esteruelas, analitičar pri organizaciji EUROSIA, jedan je od onih koji tvrde da FARC nije samo u krizi, nego da se ustvari polako raspada.

«Oslobađanje talaca, na način na koji je izvedeno, je početak kraja tog kolumbisjkog gerilskog pokreta, onakvog kakvog ga mi znamo.»

FARC je počeo djelovati 1964. godine kao marksistički orijentirana ruralna pobunjenička vojska. Osnovni prihodi kojima se finasirao bili su oduzimanje imovine i iznuđivanje od zemljoposjednika i gospodara trgovine drogama. Osamdesetih godina pripadnici FARC-a počinju farmerima i trgovcima drogom redovno iznuđivati reket, naplaćivati takozvanu zaštitu. Redovnost te vrste prihoda omogućila je brojčano jačanje i nabavku oružja. Ubrzo su odnosi FARC-a i kolumbijskih gospodara droge prerasli u savezništvo. Danas, procjenjuju eksperti, novac od ilegalne proizvodnje i prodaje droge čini 60 do 90 procenata prihoda FARC-a.

Analitičar Adam Isacson iz vašingtonskog Centra za međunarodnu politiku, ističe da su operacije FARC-a uz granicu sa Venecuelom potpuno «drogeraške.»

«To su nameti uzgajivačima, kupovina kokainske mase, prerada u kokain i kristal-kokain, transport kroz koridore u Kolumbiji i izvan nje..... ne znamo kuda sve i koliko daleko. Po svoj prilici, FARC ima kontakte i sa meksičkim narko-kartelima.»

Gospodin Isacson procjenjuje da, uz novac od poslova vezanih za drogu, oko 20 procenata prihoda FARC-a dolazi od otmica. U 70-ak lokalnih ćelija tog gerilskog pokreta, kao taoci, nalazi se oko 700 osoba. Ukupan prihod od otmica mjeri se stotinama miliona....Najmanje pola milijarde dolara godišnje, ističe Isacson.

FARC broji, kako se procjenjuje, oko 18 hiljada pripadnika. Više stotina gerilaca je samo ove godine dezertiralo, što ukazuje da su pojedini dijelovi i ćelije organizacije suočeni sa političkim, ideološkim i finasijskim problemima. Zahvaljujući višegodišnjoj američkoj pomoći od više milijardi dolara kolumbijska vlada i njene obavještajne organizacije uspjele su infiltrirati agente i onemogući neke opercije FARC-a. Hapšenja i likvidacije pripadnika gerile su česta, u posljednjih nekoliko mjeseci umro je osnivač FARC-a a dvojica visoko rangiranih lidera su ubijena, prekinute su komunikacije između mnogih ćelija....

Eduardo Gamarra iz Latinoameričkog centra pri Međunarodnom univerzitetu na Floridi, o američkoj finasijskoj pomoći Kolumbiji kaže:

«Pomoć je bila prije svega namijenjan iskorijenjivanju proizvodnja koke i zaustavljanju dotoka droge u SAD. Ako gledate iz tog ugla, taj plan nije ostvaren. Ali, ako procjenjujete iz perspektive razoružavanja i uništavanja jedne velike gerilske organizacije, koja je ujedno i veliki švercer droge, postignut je ogroman uspjeh.»

Taj uspjeh ne umanjuje ni podatak Ujedinjenih naroda o povećanoj proizvodnja koke, osnovne supstance za proizvodnju kokaina, koja je prošle godine bila veća za 27 procenata.

Kolumbijski analitičari ističu da je naklonost Kolumbijaca prema FARC- pala ispod jedan osto. Premda se mnogi slažu u ocjeni da FARC gubi simpatije, da gubi članstvo, da se nalazi u vjerojatno najtežim okolnostima tokom četiri decenije dugog postojanja, analitičari isto tako upozoravaju da je vjerovatno još daleko od poptunog raspada i nestanka Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, odnosno FARC-a.

XS
SM
MD
LG