Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Obama u prednosti


Do američkih predsjedničkih izbora je ostalo nešto više od 4 mjeseca. U izbornim kampanjama Demokrate Baracka Obame i Republikanca Johna McCaina uočljivo je da se Amerikancima nudi izbor i poziv da se odluče između promjena koje zagovara mladi senator Obama i iskustva koje nudi senator i ratni veteran McCain.

«Ameriko, ovo je naš trenutak» - uzvikuje Barack Obama, čovjek koji bi mogao postati prvi predsejdnik SAD afro-američkog porijekla. On vjeruje da i mnogi simpatizeri druge strane vjerujuju u neophodnost promjena:

«Tu su neovisni i Republikanci koji shvataju da se na predstojećim izborima ne radi samo o tome koja će stranka biti na čelu, već o potrebi promjene u Washingtonu.»

Senator McCain, ukoliko pobijedi na izborima u novembru, bi bio najstariji izabrani predsejdnik u istoriji SAD. Temeljna odrednica njegove kampanje je opsežno iskustvo koje ima u vojsci i Kongresu. Za konkurenta kaže:

«Divim se i poštujem senatora Obamu. Ali on nema znanje, iskustvo ili sposobnost procjene kojima bi vodio ovu zemlju u ova teška vremena puna izazova. Ja to imam.»

Barack Obama, prema istraživanjima javnog mijenja, u izbornu kampanju ulazi s malom prednošću. Zabrinutosti glasača bi trebale ići na ruku Obami, kaže analitičar Thomas Mann iz instituta Brookings:

«I to upravo zbog veoma nepopularnog predsejdnika, Republikanca, i javnosti koja vjeruje da je zemlja na krivom putu, i radi zabrinutosti zbog zdravlja ekonomije i nepopularnog rata u Iraku.»

Istraživanja javnog mijenja također pokazuju da senator Obama u nekim saveznim državama dobija na prednosti, među glasačima iz radničke klase, bijelcima.... Oni su tokom preliminarnih glasanja u okviru Demokratske stranke bili više naklonjeni Hillary Clinton. Clay Richards sa univerziteta Quinnipiac kaže:

«U ovom trenutku, jako mnogo glasača iz radničke klase senatora Obamu vidi kao najboljeg kandidata da donese promjene na bolje u ekonomiji. To je za njih najvažnije pitanje, jače od tendencije da glasaju za kandidata Republikanaca.»

Senator McCain je svjestan da mu predstoji težak put ka Bijeloj kući:

«Znam da u svakom pogledu moram nadmašiti svog oponenta, to uopće ne podcjenjujem. Sebe ne smatram favoritom.»

Po dosadašnjim iskustvima gospodin McCain je ličnost koja se dopada političkim umjerenjacima i to će ga činiti konkurentnim predsjedničkim kandidatom u novembarskim izborima, smatra, analitičar Thomas Mann:

«Prije svega zbog McCainove fascinantne biografije, reputacije i nezavisnosti.»

McCainov status ratnog heroja bi se mogao dopasti glasačima koji su zabrinuti za odbranu zemlje od terorističkih napada. I to moglo značiti određenu prednost nad Obamom, ističe gospodin Mann i upozorava:

«Neki ljudi imaju sumnje vezana za McCainovu kvalifikacije za poziciju i glavnokomandujućeg. On stoga ima da pređe tu prepreku, da dokaže da je od povjerenja kada se radi vojnim i o pitanjima nacionalne sigurnosti.»

Ipak, odnosno na kraju krajeva, ekonomija, sve veće cijene goriva, zdravstvena njega i za tim Irak će biti glavna pitanja u izborima koji će biti održani 4. novembra, smatra većina analitičara koji budno prate završne mjesece kampanje za izbor narednog predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG