Linkovi

Embassy Row: Skloništa za beskućnike




Napuštena ili zapuštena imovina stranih ambasada u Washingtonu dovodi do ljutitih žalbi susjeda i grupa za zaštitu okoline, narušavajući odnose između diplomata i susjeda. Diplomatska imovina se uglavnom nalazi u elegantnom dijelu glavnog američkog grada. Riječ je elegantnim zgradama ili kućama znatne arhitektonske ili istorijske vrijednosti. Pritužbe i žalbe susjeda nemaju efekta jer se imovina ambasada smatra stranom teritorijom.

«Embassy row», odnosno niz objekata u vlasništvu stranih zemalja, smješten je u bogatom dijelu Washingtona, duž avenije Massachusets, jedne od glavnih gradskih arterija, na čijim je stranama mnoštvo bogatih, velikih kuća starih stotinjak i više godina. Jedno od tih zdanja, godinama ambasada Demokratske Republike Kongo, veleljepna kuća iz 1908. godine se raspada. I druge kuće i zgrade u «nizu ambasada» se čine zapuštene. Boja se ljušti, teške metalne ograde su zahrđale, okućnice zarasle. Takva zdanja sada izgledaju jadno i nimalo lijepo, što ljuti Ameriakce, susjede, poput Roba Halligana: pokHalligan.

«Tu dolaze beskućnici.... Sve je otvoreno tako da možda ima i rakuna i golubova, razmožavaju se, dodatno uništavaju zgrade... a mi, susjedi imamo neželjene goste. Može se desiti da je beskućnici izazovu i požar, što bi bila najgora stvar.»,

Ambasada Demokratske Republike Kongo, prije četiri godine preseljena u druge urede, samo je jedan primjer. Zapuštena imovina koja pripada Maleziji, Pakistanu, Argentini, bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama također je razlog za žalbe susjeda i Lige za prezervaciju.

Rebecca Miller, izvršna direktorica Lige, ističe:

«Avenija Masachusets je netaknuti, istorijski dio Washingtona. Nalazi se na državnom registru istorijskih mjesta, i veoma je simbolična kada je u pitanju razvoj grada. I kada tako istaknuti dio grada kao što je avenija Mascachusets počne propadati, ljudima je veoma teško da to private.»

Postoje mnoga objašnjenja zašto se takva imovina ne održava. Neka od tih zdanja vrijede na milione dolara. Neke ambasade, kao što je pakistanska, su jednostavno premjestile svoje urede u modernije zgrade u drugim dijelovima grada. Drugi imaju drugačije razloge, a nedostatak novca je jedan od najčešćih. Diplomate različitih ambasada koje je Glas Amerike kontaktirao nisu odgovorili ili su odbili zahtjeve da, uz naše kamere, govore o tome. Ono što se zna je da gradska vlada Washingtona nema moći ili ovlasti da djeluje jer se ta imovina smatra stranom teritorijom. Iz američkog State Departmenta navode da, djelujući diplomatskim kanalima, nastoje podstaći strane misije da rade na popravkama u slučajevima kada dolazi do žalbi susjeda i građana Washingtona. Liga za prezervaciju smatra da bi te zemlje morale shvatiti da je i njihov imidž u pitanju.

«Njihovi predstavnici su u Washingtonu, u glavnom gradu SAD, na diplomatskim misijama i mislim da je jako važno da shvate da bi svoju zemlju predstavljali u dobrom svjetlu, da i zgrade u kojima se nalaze, ili su vlasništvo tih zemalja, budu dobro održavane... da se moraju dobro održavati» - kaže gospođa Miller.

Nakon skretanja pažnje na to pitanje, osobito nedavnim opširnim i analitičnim tekstom u Washington Postu, primjećuju se nove aktivnosti u «nizu ambasada.» Radnici skidaju staru boju na ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata, kod i oko ambasade Demokratske Republike Kongo radnici mjere i premjeravaju za moguće buduće radove....

To je, kako kažu susjedi, hitno potrebno kako bi se oživio i u red doveo vašingtonski «embassy row.»

XS
SM
MD
LG