Linkovi

ART medikamenti: Nada za novi život oboljelim od AIDSAnti-retroviralni lijekovi mogu usporiti napredovanje, pa čak i zaustaviti AIDS kod pacijenata, i to na duge staze. Utjecaj tih medikamenata, skraćeno nazivanih ART, tema je novootvorene foto-izložbe u vašingtonskoj galeriji Corcoran. Izložba je upriličena u isto vrijeme kada američki Kongres odlučuje o finasijskoj pomoći vrijednoj milijarde dolara zarad daljnjeg pospješivanja borbe protiv AIDS-a u cijelom svijetu. Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije i fotografska kompanija Magnum, koja je sponzor izložbe, također lobiraju za nove fondove od Kongresa, odnosno kako tvrde organizatori izložbe, potrebna je bolja i opsežnija podrška nastojanjima da medikamenti za liječenje oboljelih od AIDS-a budu dostupni svima.

Jedna od miliona oboljelih je Thoba Nzima, najamna radnica u jednom selu u blizini glavnog grada Swazilenda. Tamo je, poput nje, jedna od tri žene , zaražena virusom koji izaziva AIDS. Nzima je proputovala dug put kako bi u muzeju Corcoran vidjela izložbu pod nazivom «Access to Life».

Ona svoje dobro zdravlje pripisuje besplatnoj anti-retroviralnoj terapiji, odnosno medikamentima ARV, koju je započela 2007. godine, a storija o njoj jedna od onih izloženih na zidovima galerije. O tome Nzima jednostavno kaže:

«Drago mi je i uzbuđena sam što sam tu, na izložbi. Nisam očekivala da ću vidjeti ovako nešto.»

Nzima ima dvoje djece. Očevi su umrli od AIDS-a. Ona kaže da je tretman ARV medikamentima njenom životu dao novo značenje i da sada, kao i svaka majka, sanja o boljem životu za svoju djecu:

«Željela bih da moja djeca završe školu, da porastu i imaju dobar život.»

Fotograf Larry Towell je fotografirao Nzimu kod kuće, na poslu i na klinici na koju odlazi. Za slike koje su odabrane za izložbu kaže da zrače nečim univerzalnim, ljudskim....:

«Moja mi je kamera omogućila da zavirim u ljudske živote, da njihova iskustva i svjedočenja snimim vizuelno, da im omogućim da ispričaju svoje životne priče.»

Na drugom panelu su Towelloove fotografije vezane za 19-godišnju Litho Nyanda iz Južne Afrike, koja sa obitelji živi u jednom bijednom dijelu Capetown-a. Na jednoj od tih slika vidi se straćara u kojoj živi ta mlada djevojka, a na panoramskom snimku ono što Litho čeka svakog jutra kada se probudi – takođe bijedne kuće njenih susjeda.

Larry Towell je svojim snimcima dokumentirao transformaciju kroz koju je Litho Nyanda prošla tokom četvreromjesečne terapije ARV medikamentima. Towell je, inače, jedan od osam umjetnika koji su u 9 zemalja fotografirali ljude oboljele od AIDS-a.

Globalni Fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije je obezbijedio besplatne anti-retroviralne lijekove za otprilike trećinu onih kojima su potrebni. Glasnogovornik Globalnog fonda Jon Liden kaže da se izložbom humanizira ta, kako je rekao, tiha revolucija u napretku liječenja, i da je ujedno poziv za dodatnu podršku.

«Pomoć onima kojima je potrebna ne može biti mijenjana ovisno o političkoj modi ili prioritetima. To jednostavno moramo održati.»

Izložba je postavljena i mnogi posjetitelji će je moći vidjeti upravo u vrijeme kada Kongres razmatra obnavljanje plana aktuelnog američkog predsjednika Georga Busha za hitnu akciju protiv AIDS-a. U taj plan je već uračunata znatna finasijska podrška aktivnostima i Globalnog fonda. Odgovarajuća mjera kojom se financiranje utrostručava na 50 milijardi dolara u slijedećih pet godina je već prošla u Zastupničkom domu američkog Kongresa, ali je zastala u Senatu, nadati se ne za dugo.

XS
SM
MD
LG