Linkovi

George Bush: Iran sa nuklearnim oružjem izuzetno opasan za mir u svijetu


Predsjednik SAD George W. Bush večeras je sletio u Berlin, drugu stanicu evropske turneje, gdje ga je na aerodromu dočekala kancelarka Njemačke Angela Merkel i potom odvela , zajedno sa prvom damom Laurom, na službenu večeru. Dolazak u Njemačku je uslijedio nakon susreta s liderima Evropske unije u Sloveniji. Na Brdu kod Kranja gospodin Bush i najviši zvaničnici EU razgovarali su o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući i iranski nuklearni program.

Predsjednik Bush se zahvalio evropskim zemljama na podršci u Iraku i Afganistanu, kao i na podršci i naporima da se Iran uvjeri da odustane od programa obogaćivanja uranijuma.Gospodin Bush je rekao da cijeni to što ministar Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana ide u Iran da tamošnjim zvaničnicima prenese jasnu poruku da postoji bolji put kretanja naprijed od puta koji je Iran do sada vodio u izolaciju.

«Iran sa nukelarnim oružjem bi bio izuzetno opasan za mir u svijetu, i zato moramo nastaviti raditi zajedno kako bi im jasno stavili do znanja da je izbor isključivo na njima – oni se mogu susresti sa izolacijom ili mogu imati bolje odnose sa svima nama» - naglasio je, pored ostalog, američki predsjednik.

Summit sa evropskim liderima je obuhvatio i razgovore o zajedničkoj akciji na suzbijanju rastućih cijena energije, uključujući potrebu oslobađanja ovisnosti o fosilnim gorivima. Neizostavna tema bila je mir na Sredenjem Istoku, kao i klimatske promjene.

U zajedničkoj izjavi gospodin Bush i evropski lideri su se usaglasili da će Iranu zaprijetiti dodatnim financijskim sankcijama ukoliko on na uvjerljiv način ne prekine proces obogaćivanja uranijuma. Sa svoje strane, Iran insistira na tome da će nukelarnu energiju koristiti isključivo u mirnodopske svrhe. U izjavi, objavljenoj tokom summita, koji je održan u prelijepim planinskim prostorima na Brdu kod Kranja u Sloveniji, ponovno je potvrđena američko-evropska opredjeljenost politici otvorenog investiranja i protivljenja protekcionizmu. Lideri su ukazali i na rast investicijskih fondova koje kontroliraju vlade i zatražili od poslovnih menadžera da primjenjuju transparentnu investicijsku politiku.

Govoreći u tom kontekstu Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, je rekao:

«U vrijeme značajnih izazova našoj ekonomiji, mi smo reafirmirali našu posvećenost slobodnoj trgovini, otvorenoj ekonomiji uprkos glasovima protekcionizma sa obje strane Atlantika."

Učesnici summita su, također, pozvali Ujedinjene narode da pošalju tim u Zimbabwe koji bi promatrao humanitarnu situaciju prije druge runde predsjedničkih izbora 27. juna, te su zatražili od Kineza i Tibetanaca da se suzdrže od budućeg nasilja na Tibetu.

Predsjednik Bush je na pres konferenciji istakao i punu američku podršku da Turska postane punopravna članica evropske porodice, naglašavajući da SAD cijene dostignuća koja je Turska ostvarila u reformiranju demokracije i slobodnog tržišta kako bi ostvarila želju za ulaskom u EU.

Na obimnom dnevnom redu našla su se i pitanja trgovine, rastućih cijena hrane, goriva, Liban i kosovska neovisnost, Darfur, Burma…

Razgovori su vodjeni na Brdu kod Kranja, na istom mjestu gdje se 2001. godine Bush susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Susrećući se odvojeno sa predsjednikom Slovenije Danilom Turkom i premijerom Janezom Janšom, prije početka summita, gospodin Bush je pohvalio ljepote Slovenije, rekavši da je svoje prvo putovanje u Evropu kao predsjednik počeo u Sloveniji i da ga je njegova posljednja posjeta Evropi, kao ameriškog predsjednika, ponovo dovela u Sloveniju. Prije odlaska za Berlin na večeru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednik Bush je posjetio ergelu čuvenih konja Lipicanera.

Tokom boravka u Evropi predsjednik Bush će još posjetiti Italiju, Francusku, London i Belfast.

Sadašnja posjeta predsjednika SAD George Busha Evropi poklapa se sa 60-tom godišnjicom Marshallovog plana kroz koji je usmjeravana američka pomoć na obnovi Evrope nakon Drugog svjetskog rata, i sa 60-tom godišnjicom takozvanog Berlinskog zračnog mosta. SAD, Britanija i Francuska su avionima dopremali nepohodne stvari u zapadni dio podjeljenog Berlina, koji je bio izoliran snagama tadašnjeg sovjetskog bloka.

XS
SM
MD
LG