Linkovi

Guantanamo – Osumnjičeni organizator terorističkih napada na Ameriku želi postati mučenik


Navodni organizator terorističkog napada na Sjedinjene Države 11 septembra 2001. godine kaže da želi smrtnu kaznu. Khalid Sheikh Mohammed je vojnom sudu u američkoj mornaričkoj bazi u Guantanamu na Cubi rekao da želi postati mučenik. Mohammed je optužen sa još četvoricom navodnih suorganizatora terorističkih napada na New York i Washington. Iz Guanatanam na Cubi za Glas Amerike izvjestila Deborah Block.

Tokom jučerašnjeg saslušanja u američkoj mornaričkoj bazi u Guantanamu, Khalid Sheikh Mohammed je odbio i vojni i civilni pravni tim, rekavši da će se sam braniti. On je učio sure iz Kurana, a sud je nazvao inkvizicijom. Bivši visoko rangirani lider al-Qaide se po prvi put pojavio pred predstavnicima javnosti od kako je uhapšen u Pakistanu 2003. godine.

Muhammed i četvero drugih navodnih suorganizatora su optuženi u vezi sa napadima 11 septembra 2001. u kojima je poginulo blizu tri hiljade ljudi. Optužbe uključuju ubistvo, zavjeru i terorizam. Svih pet, ukoliko budu osudjeni, susreću se sa smrtnom kaznom.

Jim Riches je izgubio sina Jimmy-a, vatrogasca iz New Yorka, tokom napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku.

«Moj sin više nikada neće ući kroz ta vrata i ako je smrtna kazna to što treba, onda je to to jer takvi zli ljudi ubijaju nevine ljude.»

Novinarima, advokatima i aktivistima za ljudska prava je dozvoljeno da prate saslušanje, ali nije dozvoljeno slikanje.

Ali Abd al-Aziz, Mohammedov rodjak, je optužen za pomoć u organizovanju napada.

Za Mustafu Ahmeda al-Hawsawia, iz Saudijske Arabije, se navodi da je organizirao finansiranje za otmice aviona 11. septembra.

Ramzi bin al-shibh, iz Jemena, je prema optužbi bio veza izmedju otmičara aviona i liderstva al-Qaide.

Walid Bin Attash, takodjer iz Jemena, je optužen za umješanost u napade.

Američka vlada je optužene držala godinama, prvo u tajnim pritvornim centrima CIA-e, a zatim u zatvoru u Guantanamu.

Iz Bushove administracije su priznali da su istražitelji koristili simulirano dušenje na Mohammedu i dvojicom drugih zatočenika. Aktivisti za ljudska prava kažu da je to zlostavljanje.

Ova petorica su prvi iz grupe od 19 zatvorenika kojima je planirano sudjenje pred vojnim sudovima. Tužitelji žele da sudjenje počne 15 septembra.

Grupe za ljudska prava su kritikovale sudove, tvrdeći da krše prava optuženih jer su korišteni tajni dokazi. Medjutim general Thomas Hartmann, viši zvaničnik suda, kaže da će optuženim biti dozvoljeno da se brane.

Osigurana su im izvanredna prava i zaštita, kaže on.

Kapetan fregate Suzanne Lachelier je advokat čovjeka iz Sudana koji je zatočen u Guantanamu. Ona kaže da bi Amerikanci bili postidjeni kada bi znali šta se dešava.

Suzanne Lachelier, advokat odbrane:
Suzane kaže da je ponosna pripadnica američke mornarice, ali ne misli da ovaj proces ikoga u mornarici može učiniti ponosnim.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je 2006, ove sudove proglasio neustavnim. Bushova administracija je zatim predložila novi sistem kojeg je odobrio Kongres. Kasnije ovog mjeseca Vrhovni sud će presuditi o pravima zatočenika u Guantanamu, i njegova odluka može odložiti ili čak obustaviti sudjenje u Guantanamu.

XS
SM
MD
LG