Linkovi

Nafta: Cijene dvostruko veće nego prije godinu dana


Cijene sirove nafte su danas dostigle novi rekord – 129 dolara i 31cent na nujorškoj berzi. Cijene sirove nafte povećane su i na britanskim berzama. Analitižari procjenjuju da su osnovni razlozi stalnog rasta zabrinutost o količini rezervi i potražnja, te pad vrijednosti dolara.

Cijene nafte danas su gotovo dvostruko posto veće nego u isto vrijeme prošle godine.

Da bi uticalo na eventualno smanjenje cijena sirove nafte, američko Ministarstvo za energetiku je krajem prošle sedmice prestalo sa kupovinom nafte za vladine hitne reserve, nakon što je u Kongresu izrazitom većinom glasova usvojena odluka o prestanku kupovine «crnog zlata» dok cijena nafte ne padne na 75 dolara po barelu. Spomenute odluke u Zastupničkom domu i Senatu su odgovor na nezadovoljstvo Amerikanaca zbog visokih cijena nafte i benzina. Mnogi od kongresmena i senatora se nadaju da će prestanak kupovine nafte za federalne rezerve imati samo određeni utjecaj na cijene, ali da to nikako nije konačno i dugoročno rješenje za sadašnje visoke cijene nafte. Ipak, smatraju to korakom u dobrom smjeru.

Analitičar kretanja na svjetskom tržištu nafte Kevin Book, podsjećajući da globalna ponuda i potražnja određuju cijenu nafte, za odluku usvojenu na Capitol Hillu kaže:

«To je najlakši, najbrži način da se simbolično reagira na zabrinutost potrošača. To nije stvarna promjena. Strateške rezerve neće biti značajno oštećene ako ih prestanete nadopunjavati. Potrebna su samo otprilike 24 miliona barela da one budu popunjene do punog nivoa. S druge strane, cijena nafte u svijetu se neće mnogo promijeniti prestankom popunjavanja američkih rezervi.»

Te rezerve skladište se u mreži solnih pećina duž obale Meksičnog zaljeva na jugu SAD. Sladištenje nafte počelo je sedamdesetih godina prošlog vijeka kao zaštita od iznenadnog prekida snabdjevanja naftom. Povod je bio embargo na naftu na koji su se arapske zemlje odlučile upravo u to vrijeme.

Prestanak kupovine nafte za strateške rezerve je potez kojem se predsjednik SAD George Bush, jednostavno rečeno, protivi.

«Nema nikakve sumnje da smo mi duboko zabrinuti zbog visokih cijena benzina. To znači da ne bi trebalo otežavati povećanje nabavki sirove nafte i dodatnih zaliha benzina.»

Gospodin Bush je prošle sedmice boravio na Srednjem Istoku, a u Saudijskoj Arabiji je pokušao ubijediti tamošnje zvaničnike da povećaju proizvodnju nafte i na taj način pomognu da se smanje rekordne cijene nafte. Saudijska Arabija je, po drugi put ove godine, odbila taj zahtjev. Administracija predsjednika Busha tvrdi da je neadekvatno snabdjevanje naftom dovelo cijene nafte do sadašnjeg nivoa, a saudijska vlada ističe da su ponuda i potražnja ujednačeni.

Gospodin Book, pak, procjenjuje da će biti teško povećati proizvodnju sirove nafte toliko da bi se osjetnije utjecalo na cijene zbog toga što je potražnja za naftom toliko velika, posebno kada su u pitanju Indija i Kina, da smanjuje postojeće zalihe.

«Kina je od relativno malog potrosača benzina u obimu od tri, četiri, pet miliona barela dnevno, vrlo naglo prerasla u ogromnog potrošača i to brzinom i na način koji mnogi proizvođači nafte nisu predvidjeli.»

Američki Senat odbacio je kontroverzni energetski plan kojim bi bila dozvoljena eksploatacija nafte u divljinama Aljaske i nekim priobalnim podrčjima u kojima je, za sada, zabranjen razvoj naftne industrije. Grupe za zaštitu okoline bile su dovoljno uticajne da se izbore za zabrane te vrste.

XS
SM
MD
LG