Linkovi

Rusija: I poslije Putina Putin!?


Dmitri Medvjedev je jučer, nakon što je položio zakletvu kao novi predsjednik Rusije, nominirao bivšeg predsjednika Vladimira Putina na funkciju predsjednika ruske vlade.

Već danas su poslanici Dume, Donjeg doma ruske federacije, velikom većinom glasova potvrdili imenovanje gospodina Putina kao novog premijera. Takav, očekivani, ishod kulminacija je višemjesečnih političkih manevara čiji je cilj, kako procjenjuju brojni analitičari, očuvanje političke moći Vladimira Putina nakon što, u skladu sa odredbama ruskog ustava, nije mogao poslije osam godina na funkciji predsjednika Rusije, biti biran i po treći put.

Komentirajući smjenu na čelu ruske federacije glasnogovornica Bijele kuće, Dona Perino izjavila je pored ostalog, da se predsjednik SAD George Bush nada se iskrenom odnosu sa novim ruskim predsjednikom, onakvom kakav je imao sa starim.

Što može, a ne mora, donijeti smjena na ruskom vrhu?

Prije pobjede na predsjedničkim izborima održanim u februaru, gospodin Medvjedev je isticao da je sloboda u svim svojim oblicima - lična, ekonomska i sloboda izražavanja - bolja od neslobode. Takođe je obećavao da će se boriti protiv korupcije, za koju govorio da je najveća ruska bolest.

Nakon izborne pobjede, a prije zvaničnog stupanja na dužnost, on je, u više obraćanja javnosti, ukazivao na neophodnost uspostavljanja vladavine zakona, važnost razvoja građanskog društva, privatne svojine i slobode medija.... Znao je, uz ostalo, istaknuti:

«.....Veoma je važno shvatiti da su pravda, opšte pravo na slobodu i dostignuća u borbi protiv korupcije, sastavni dio prava građana na istinitu informaciju. Moramo da branimo stvarnu slobodu javnih medija, koja osigurava povratnu vezu civilnog društva i različitih organa vlasti....»,

Poznavaoci tamošnjih prilika pitaju se, međutim, koliko je on spreman od svega toga ostvariti u svom mandatu.

Viktor Kremenjuk, zamjenik direktora Američko-kanadskog instituta u Moskvi, kaže da se tim i takvim izjavama Dmitri Medvjedev unekoliko udaljava od onoga što je govorio njegov prethodnik i mentor Vladimir Putin.

«Medvjedev govori kao da je Thomas Jefferson. Kaže «sloboda je najveća vrijednost.» To je nešto drugačije od onoga što smo slušali proteklih osam godina, tako da vjerujem da će on, ako to misli ozbiljno, pokušati da promijeni tok i suštinu događanja.»

Novi ruski predsjednik smatra, kako je govorio, da Rusija treba da reformira infrastrukturu i institucije. U tome nezavisni moskovski politički analitičar Aleksandar Konovalov, zapaža jednu nelogičnost: Medvjedev zagovara promjenu utvrđenih birokratskih interesa, koji ne samo da su suprotni reformi, nego su ga i doveli na vlast.

«Nemoguće je da nije svjestan koliko su bili sumnjivi prošli parlamentarni izbori, da ne zna koliko je bio sumnjiv protekli izbor predsjednika. On ipak neće izvršiti političko samoubistvo razarajući sistem koji ga je uzdigao na sam vrh vlasti» - ističe gospodin Konovalov.

I u zalaganju gospodina Medvjedeva za medijske reforme, analitičar Konovalov zapaža određenu nelogičnost. Ruska štampa već je iznenađujuće oslobođena censure, smatra on i ukazuje na ono što je mnogo bitnije - televizija je i dalje pod strogom kontrolom Kremlja.

«Kontrola javnog mnjenja podrazumijeva kontrolu televizije. Vlast to zna vrlo dobro i nad televizijom zadržava veoma striktnu kontrolu.»

Jedan od reformskih tv-poteza bio bi omogućavanje pristupa televiziji pripadnicima ruske opozicije. Oni to traže tvrdeći da bi im taj pristup omogućio pošteno nadmetanje za vlast. Voditeljka jednog od brojnih radio programa Evgenija Albats, kaže da je teško predvidjeti da li će gospodin Medvjedev biti u mogućnosti da sprovede obećane reforme.

«Zaista je teško reći da li imamo, odnosno da li ćemo imati novog predsjednika, ili ćemo u Kremlju imati marionetu i bivšeg predsjednika Putina kao novog premijera koji će zadržati kontrolu nad svim strukturama moći u zemlji. Još ne znam odgovor na to.»

Taj i drugi odgovori će se polako pojavljivati. U rukama Dimitri Medvjedeva su predsjednička ovlaštenja. Te ovlasti su, međutim, nešto manje od onih koje je imao njegov prethodnik. Naime, Vladimir Putin je određene poluge moći ruskog predsjednika ranije prenio na ured premijera Rusije, na dužnost koja mu je, prvi dan po odlasku iz Kremlja, povjerena.

XS
SM
MD
LG