Linkovi

Predizborna kampanja u SAD: Velika pobjeda i mali poraz senatora Obame


Senator Barack Obama je odnio veliku pobjedu (razlika u glasovima 14 odsto) na jučer održanim preliminarnim izborima u Sjevernoj Karolini, dok je u Indijani bolje prošla senatorica Hillary Clinton, ali sa samo 2 posto više osvojenih glasova. Kako se moglo čuti od brojnih političkih stručnjaka i analitičara, gospodin Obama je, navjerovatnije, nakon jučerašnjeg glasanja za ogroman korak bliže predsjedničkoj kandidaturi Demokratske stranke. No, i senatorica Clinton ističe da namjerava punom snagom nastaviti ka željenoj nominaciji.

Indijana i Sjeverna Karolina imaju različito izborno tijelo. Obama je osvojio Sjevernu Karolinu jer su njena većina, američki crnci, glasali za njega.

«Želim se zahvaliti jer su nam omogućili pobjedu u ovoj velikoj državi» - rekao je, između ostalog, senator Obama.

On je, obraćajući se oduševljenim pristalicama, istakao da mu je sada potrebno manje od 200 delegata kako bi dobio nominaciju stranke.

U Indijani je većinsko glasačko tijelo iz redova bjelačke radničke klase. Gospođa Clinton je u toj saveznoj državi dobila većinu i pred biračima u Indianopolisu istakla:

«Zahvaljujući vama, idemo punom snagom ka Bijeloj kući.»

Ona je obećala da će se nastaviti boriti, i pozvala pristalice da joj pomognu donirajući, kako je rekla, cash (gotovinu) za nastavak kampanje. Njene pristalice bili su svjedoci teškoj izbornoj borbi posljednjih nekoliko nedjelja i znaju da je Clintonova pobijedila u Indijani s vrlo malom razlikom.

«Vjerujem u njeno iskustvo i slažem se s njenim stajalištima» - kaže jedan od «navijača» gospođe Clinton..

Na dan glasanja bivša prva dama posjetila je sjedište čuvenih auto-trka u Indijani i tom prilikom, kao i inače tijekom kampanje, obećala ukinuti – ako bude izabrana - savezni porez na benzin, kako bi bio olakšan teret povećanih cijena benzina.

Dan u kojem je u Sjevernoj Karolini odnio sjajnu pobjedu senator Barack Obama je dan započeo doručkom u jednom malo radničkom restoranu, govoreći o položaju radnika.

«On je čovjek koji vjeruje u konsensus, dok su drugi kandidati prilično isključivi» - rekao je jedan od njegovih pristalica, objašnjavajući zašto mu daje prednost u odnosu na ostale.

Nakon glasanja, gospodin Obama je govorio o republikanskom kandidatu, senatoru McCainu. John McCain je isuviše blizak stavovima predsjednika SAD George Busha o Iraku , ekonomiji i energetskoj politici, rekao je senator Obama i istakao:

«Ne možemo si priuštiti da John McCainu damo šansu da odradi treći mandat Georga Busha. Americi je potrebna promjena. I zato ćemo biti ujedinjeni kada dođe novembar».

Ni gospođa Clinton nije propustila da istakne važnost jedinstva unutar Demokratske stranke:

«Šta god da se dogodi, ja ću raditi u korist kandidata naše stranke, jer moramo pobijediti u novembru.

Demokratski glasači glasaće u još 5 saveznih država prije juna. Ne očekuje se da će i na jednom od tih glasanja Barack Obama ili Hillary Clinton steći dovoljno veći broj delegata prije održavanja konvenciju demokratske stranke, potreban za stranačku nominaciju. Stoga lideri stranke kažu da će kandidat Demokrata biti određen tzv. super delegatima - zvaničnima i guvernerima saveznih država koji na stranačkoj konvenciji imaju pravo dati glas kome hoće.

XS
SM
MD
LG