Linkovi

Obrazovanje u BiH: U više od 50 škola razdvojenost po etničkoj osnovi


Nakon usvajanja zakona o policiji, BiH je ponovo na bržem putu prema evropskim integracijama. Ipak, na tom putu mnoge su prepreke. Loš obrazovni sistem jedna je od njih. Domaće diplome van granica BiH malo znače. Diplome iz inozemstva, s druge strane, često su nepriznate u Bosni i Hercegovini.

Nermin Begović je magistar bankarskog menadžmenta. Studije je završio na Kipru. Nakon povratka kući saznaje da diplomu ne može nostrificirati:

”Najveće razočarenje čovjek doživi kad se vrati ovdje i želi da radi onaj posao za koji se školovao. Apsolutno ne postoji mehanizam. Ili su to zakoni, radna iskustva, posebna iskustva, koja ja uopšte ne razumijem.“

Na početku 21. vijeku u Bosni i Hercegovini postoji više od 50 škola u kojima su djeca razdvojena po etničkoj osnovi. Sjede u različitim razredima i uče različite istorije. Sadašnji obrazovni sistem tvorac dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk nedavno je nazvao tempiranom bombom za bosanskohercegovačku budućnost. Profesorica prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović slaže se s tom ocjenom:

”Ne možemo imati samo djecu jedne vrste, djecu druge vrste i djecu treće vrste. Pa da se oni ne čuju, ne vide, ne poznaju. To je jako opasno za svaku državu, pogotovo za ovu.“

Ambasador Velike Britanije Matthew Rycroft kaže da je veoma važno da BiH, koja se želi pridružiti EU, prihvati i primijeni evropske standarde u svom obrazovnom sistemu.

”Žao mi je što sam imao priliku da čujem od mladih ljudi primjedbe o kvalitetu obrazovanja koje imaju, ali drago mi je da oni imaju priliku da sami dižu svoj glas i iznesu svoje mišljenje i svoje brige. Na kraju krajeva, to je početak jednog procesa i ovo je njihova zemlja, ne moja, i oni sami moraju da se izbore za svoju budućnost.“

OSCE se u BiH godinama bavio obrazovnim sistemom. Zvaničnici te organizacije više su puta ranije govorili o ovom problemu. Često kažu da se prepreka na koju su naišli zove politika. Predstavnik OSCE Claude KIFFER ističe:

”Vrlo smo daleko od jedinstvene, prave i organizovane reforme obrazovnog sistema u ovoj zemlji. Jednostavno, zato što ne postoji politički dogovor o tom pitanju, kao i o tome u kom pravcu Bosna i Hercegovina treba da ide.“

Prema posljednjim istraživanjima BiH spada među najnepismenije zemlje u Evropi. Tek svaki deseta mlada osoba odlučuje se na studij. Mnogi očekuju da će ova poražavajuća statistika biti promjenjena s približavanjem evropskim integracijama.

Uputa kako otvoriti kao video-file:

-lijevim mišom kliknite na naslov izvještaja;
-nakon otvaranja, desnim mišom kliknite na tv ekran u nastavku opisa file-a
-nakon otvaranja novog window-a lijevim mišom kliknite na funkciju Open link in new windov
-nakon sekundu dvije počeće emitiranje video verzije

XS
SM
MD
LG