Linkovi

BiH: I u Domu naroda usvojeni zakoni o reformi policije


U narednim danima očekuje se informacija o datumu kada će Bosna i Hercegovina potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Posljednji, pred BiH stavljeni uvjet za to, ispunjen je danas. I Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je dva zakona iz oblasti policijske reforme.

Javnost je sa pažnjom čekala i dočekala današnju sjednicu Doma naroda, a prije samog zasjedanja javno se se oglašavali i međunarodni zvaničnici u zemlji. Britanski ambasador Mathew Rycroft bio je jedan od njih.

“Nadam se i očekujem da će Dom naroda usvojiti zakone o reformi policije koji su već usvojeni u Predstavničkom domu i da će to jednostavno omogućiti Bosni i Hercegovini da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je zapravo ključni dokument za građane ove zemlje.”

Očekivanja britanskog ambasadora pokazala su se realnim. Nakon dvosatne rasprave, zakoni su ipak usvojeni. Argumenti pristalica i protivnika zakona bili su isti ili veoma slični onima izrečenim tokom prošlosedmične sjednice Predstavničkog doma parlamenta. Pristalice zakona tvrdile su da je to uvjet na putu prema Evropi, dok su protivnici isticali da nije u pitanju istinska reforma, ili da ona nije ni potrebna. U Klubu srpskih zastupnika, protiv je bio samo predstavnik Srpske demokratske stranke, dok su svi hrvatski predstavnici digli ruku za policijske zakone.

“Ovo je zapravo početak jednoga procesa, odnosno svih budućih procesa, a pod tim procesom podrazumijevam dalji rad na policijskoj strukturi“ - rekao je Branko Zrno, zastupnik HDZ-a.

Mladen Ivanić, poslanik PDP-a je izrazio nadu u skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji:

”Mislim da definitivno nakon ovoga imamo potpis, sada je samo pitanje dana i ja vjerujem da će to ipak biti do kraja aprila.“

U Klubu bošnjačkih zastupnika za zakone glasao je samo predstavnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Protiv zakona bili su bošnjački zastupnici iz Socijal-demokratske partije i Stranke demokratske akcije.

“Pitanje ocjene ustavnosti ovih zakona je moguće pokrenuti zbog toga što smo mišljenja da pojedine odredbe ovih zakona nisu u skladu sa ustavom Bosne i Hercegovine, kao i evropskom deklaracijom... konvencijom o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda“ - izjavio je Hazim Rančić, poslanik SDA.

Evropa se ranije uzaludno nadala da reforma policije u Bosni i Hercegovini može biti riješena brzo i efikasno. Ovakvu ocjenu iznio je iI njemački ambasador Michael Schmunk. Prema njegovim riječima sva tri evropska principa o ustroju policije u zemlji ne mogu biti provedena odjednom. Usvajanje zakona o policiji je samo prvi korak, a reforma policije će svoj završni oblik dobiti tek nakon reforme ustava Bosne i Hercegovine, tvrdi njemački ambasador.

Čini se da poslanike najveći i najteži posao, posao poboljšavanja ustava zemlje, tek očekuje.

XS
SM
MD
LG