Linkovi

Svjetska banka i MMF: Frustrirajuća politička situacija u BiH


Sa redovnog proljetnog zasjedanje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koje se do kraja ovog tjedna održava u Washingtonu vladama siromašnijih zemalja upućuje se ozbiljno upozorenje da se pripreme na globalni rast cijena hrane i energenata.

”Siromašni svaki dan osjećaju negativne učinke visokih cijene hrane, posebno u urbanim područjima i zemljama nižeg nivoa prihoda" - rekao je, pored ostalog, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

”U posljednje tri godine globalne cijene hrane su povećane za 83 posto. Očekuje se da će cijene prehrambenih kultura ostati visoke i 2008. i 2009. godine“ - navodi se u novom dokumentu Svjetske banke i ističe da je nužno hitno razviti zaštitu politike siromašnih od rata cijena hrane stimulirajući povećanja poljoprivredne proizvodnje u dugoročnom razdoblju.Povećana proizvodnja bio-goriva je doprinijela rastu cijena hrane, takođe se navodi se u tom dokumentu.

Bosna i Hercegovina zasigurno spada u zemlje kojima se upućuju sve ove poruke i koje se pozivaju na urgentne akcije. Shigeo Katsu, zamjenik direktora Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju, je tim povodom rekao:

"Bosna , barem što se mene tiče, izvor je frustracije , zbog političke situacije. Sada se krećemo prema sistemu u kojem vlasti BiH moraju stvari rješavati sami što će prouzročiti neka odlaganja u ekonomskom napretku. Međutim, strani poslovi i ulaganja će na kraju stići i zato sam ipak optimističan.”

Možda nije trebalo ni pitati što je glavna prepreka da bosanskohercegovačka ekonomija, čiji bi rast u ovoj godini mogao dostići čitavih šest posto, doista i krene naprijed?

”Naravno, bilo bi poželjno da se reforme ubrzaju, i mi na to i pozivamo. Nadamo se da će problemi biti rješavani čim prije, ali, općenito gledano, perspektiva integriranja u Europu svakako postoji, a to će na kraju potaknuti i strana ulaganja.”

Dakle, trebalo provesti te, već famozne reforme i pripremiti zemlju za najavljeni val globalnog poskupljenja hrane i energenata, uz neophodno ojačavanje poljoprivredeu. Upravo bi to bila poruka vodećih ljudi Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke zvaničnicima Bosne i Hercegovine... da je barem netko od onih na vlasti, koji se brinu za ekonomiju zemlje, bio ovdje u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG