Linkovi

Neuspjele države: Kako im pomagati


Nefunkcionalne, nerazvijene, neuspjele i siromašne države su, iz više razloga, u pravilu nemoćne da osiguraju bezbjednost i osnovne egzistencijalne uvjete za život vlastitih građana. Administracija sadašnjeg predsjednika SAD Georga Busha i sve veći broj eksperata za vanjsku politiku, smatraju da takve, neuspjele, države predstavljaju prijetnju svjetskom miru. Međutim, ima i onih koji tvrde da miješanje u unutarnju politiku takvih država može da donese više štete nego koristi.

Jedan od primjera koji navode je Afganistan u koji se Gul Khan, dječak kada je sa svojom porodicom napustio selo blizu Jalalabada bježeći od rata u Afghanistanu, sada, kao odrastao nakon višegodišnjeg izbjeglištva, vraća svojoj kući:

”Pozivam svoju braću i seljane da se vrate u naše selo i našu predivnu zemlju. Ako se oni vrate, možemo da obnovimo naš Afghanistan.“

Iako Gul Khan vjeruje da je situacija u zemlji dovoljno sigurna, analitičari za spoljnu politiku u američkom institutu Brookings su Afganistan nedavno svrstali na listu neuspjelih država. A tamo....


”Mi smo učesnici jednog ideološkog rata” - kaže kongresmen, demokrata Adam Smith, dugogodišnji pobornik međunarodnih intervencija u neuspjelim državama, i objašnjava:

”Afghanistan je bio neuspjela država, u kojoj je al-Qaida mogla naći utočište i odakle je mogla izvesti napade na Ameriku 11. septembra 2001. godine. Da Afghanistan nije bio neuspjela država, ne bi bio sigurno mjesto za ljude poput Osame Bin Ladena.“

Od terorističkih napada 2001. godine, Bushova administracija, kao i vanjskopolitički establišment, zagovaraju stav da se jedino intervencijama može spasiti neka neuspjela država. Protivnici te ideje tvrde da postoje važnija pitanja.

Jedan od njih je Christopher Preble, direktor za vanjsku politiku u institutu CATO, libertarijanskoj istraživačkoj organizaciji iz Washingtona. On zastupa tezu SAD treba da se fokusiraju na uklanjanje terorističkih prijetnji, a ne da se miješaju u unutrašnju politiku neke zemlje:

”Većina pokušaja da se izgradi neka država je bila potpuni neuspjeh, a onih nekoliko koji su ipak dali rezultata, oduzeli su previše vremena i novca. Kompletna ideja da je rješavanje problema u neuspjelim državama suština američke vanjske politike je, po meni, fatalno pogrešna.“

Uz to, ne postoji konsenzus o definiciji neuspjele države. Do raspada neke zemlje može da dođe zbog rata, prirodne katastrofe, siromaštva i korupcije, a njena stabilizacija može da predstavlja značajan rizik i da zahtijeva veliko angažiranje. Broj vojnika angažiranih u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda u 20 zemalja širom planete iznosi više od 140 hiljada. Dugogodišnje angažiranje SAD u Iraku pokazuje da omogućavanje održavanja izbora nije dovoljno da se uspostavi bezbjedna i funkcionalna demokratija.

Ambasador John Herbst je koordinator za rekonstrukciju i stabilizaciju u američkom State Departmentu. Za pomoć neuspjelim državama, kao što je na primjer Irak, njegova služba je zatražila dodatnih 248 miliona dolara za angažiranje civilnog osoblja - inženjera, zdravstvenih radnika i stručnjaka za urbano planiranje.

”Mislim da prije početka operacije moramo u potpunosti da shvatimo u šta se upuštamo, koliko će misija trajati i šta treba da uradimo da bismo efikasno obavili posao” - kaže ambasador Herbst.

Institut Brookings je obavio istraživanje u 141 zemlji i ocijenio da Afghanistan, Irak i 8 afričkih zemalja spadaju među 10 najneupješnijih i najgorih država. Somalija se nalazi na prvom mjestu, ali kongresmen Adam Smith u njenom slučaju ne poziva na akciju, nego kaže da SAD i međunarodna zajednica trebaju samo da pokušaju spriječiti dalje širenje nestabilnosti unaokolo.

XS
SM
MD
LG