Linkovi

New York: Najezda turista-kupaca


Vrijednost dolara u odnosu na euro je znatno opala. To, međutim, za New York jednostavno znači eksploziju turizma, zapravo prodaje. Svijet dolazi u New York da bi kupovao. Mnogi od turista koji su prije svega došli da kupe, kažu da uštede koje ostvaruju na kupovini ”pokrivaju” let avionom do Sjedinjenih Američkih Država. Ta vrsta posjetilaca najčeščće se može sresti oko njujorškog Central parka, u blizini nekih od najskupljih prodavnica na Manhattan-u.

”Jučer smo kupovali odjeću na Times Square-u, i, znate, cipele su ovdje mnogo jeftinije“ - kaže jedna Španjolka.

”Dolar je prilično slab. Tajlandski baht je prilično jak sada, pa praktički trošimo manje” - dodaje zadovoljni turista-kupac sa Tajlanda.

”Sada možemo govoriti o nižim cijenama ovdje, negdje između trećine pa i do polovine manjim za istu stvar u Engleskoj” računa i preračunava posjetilac iz Britanije.

Nisu rijetki ni oni koji su došli da zaključe kupovinu ”sitnica” koje ne mogu stati u kofer. Jedan francuski par je upravo kupio stan u New Yorku.

”To nam je bio san, i upravo smo ga ostvarili” - zadovoljno ističe ”ljepša polovina” tog bračnog para.

Njihov agent, Bonnie Brown iz firme Coldwell, kaže da stranci uveliko kupuju njujorške nekretnine, čak i na ”neviđeno:“.

”Oni uplate depozit.... njihov advokat pripremi ugovor ...., i tako je bilo i kod ove kupovine. Dolar je slab, euro jak, tako da doslovno kupuju stanove on-line, putem interneta.“

Slabi dolar u odnosu na jaki euro rezultirao je još jednom neuobičajenom novinom.... u New Yorku su počeli primati eure. Billy Leroy, vlasnik jedne prodavnice antikviteta kaže:

”Počeo sam primati eure u novembru. Razlog ...? Kada sam bio u Parizu da kupim neke antikvitete, samo sam se iznervirao, i po povratku sam stavio znak da primam eure.“

Na novinarsko pitanje što ga je iznerviralo, gospodin Leroy je odgvorio:

“Tamo nisu htjeli da prime dolare... kao ranije... i kupio sam eure na mjenjačnici, platio poveliku proviziju i .... praktično, nisam mogao ništa kupiti.”

Gospodin Leroy će reći i da je bilo i vrlo ljutitih reakcija, i ako je sasvim legalno primati druge valute:

”Počeo sam primati prijeteće poruke... pisali su mi..... što ne ideš natrag u Francusku i ne jedeš tamo sir....To je protiv Amerike što ti radiš...A ja sam uzvraćao... upravo suprotno, ovo je vrlo ekonomski povoljno za Ameriku... Zapravo, ja se samo prilagođavam sadašnjoj lošijoj situaciji.“

William Thompson, član njujorške gradske vlade, se slaže.... ali sa određenom rezervom. On kaže da strani turizam i ulaganja pomažu da New York, u odnosu na nekoliko posljednjih godina, bilježi rekordan višak u budžetu:

”To ima efekta. Dakle, trenutno je dolar slab, to dugoročno nije dobro za zemlju...., ali je kratkoročno dobro za grad New York. Prodavci primaju eure ... i sve što je dodatna ekonomska injekcija... sada nam je potrebno.“

Strana ulaganja, pa i ova, turističko-kupovna, su dobro došla, s obzirom na sadašnji trenutak američke ekonomije. Ekonomisti ističu da kupci iz drugih zemalja svojim kupovinama pomažu smanjivanju američkog trgovinskog deficita, jer se njihova kupovina u Sjedinjenim Američkim Državama računa kao izvoz.


XS
SM
MD
LG