Linkovi

Useljenici u SAD: Ruka ruci


Imigrantima koji se suočavaju sa teškoćama prilagođavanja životu u Sjedinjenim Američkim Državama vrlo rado pomažu imigranti koji su se već smjestili u Americi, prošli period privikavanja na novu sredinu. Često svaka priča o toj kategoriji ljudi, gotovo po pravilu, počinje konstatacijom da su SAD zemlja doseljenika.

To potvrđuje i statistika Biroa za popis stanovnišstva - svaki deseti Amerikanac rođen je u inostranstvu.

Jedan od njih je Vilen Chernyak, Ukrajinac, penzionirani istraživač-fizičar, stanovnik Los Angelesa. Aktivista je više organizacija, a kako nije zaboravio ruski, dobrovoljni je prevodilac drugim doseljenicima. O tome jednostavno kaže:

”Sada, kao penzioner, ta vrsta angžmana za mene je način da zadovoljim potrebu da budem koristan dijelu društva, zapravo ljudima, čije potrebe veoma dobro razumijem jer sam i sam morao proći proces prilagođavanja od prvog dana stupanja na američko tlo do momenta kada sam bio siguran da sam ovdje čvrsto stao na svoje noge.”

Predstavnici kalifornijske Fondacije za komunalna pitanja ističu da su mnogi useljenici bili aktivni u komunalnim organizacijama u zemljama iz koji su potekli, a da su sada "dobrovoljci" u sličnim koje su osnovali i razvili i u SAD. Karen Lee, Tajvanka po porijeklu, aktivista je dobrovoljac pri fondaciji Budhist Tzu Chi, osnovanoj u Tajvanu.

”Kada posjećujete useljeničke porodice, kada pomažete ljudima kojima je pomoć zaista potrebna, lakše shvatate koliko i kako smo mi, koji možemo pomoći, sretni. I, više ćete cijeniti svoj život. Kada to radimo ne mislimo da činimo dobročinstvo, mislimo da je neka vrsta dužnosti pomoći, ako možeš pomoći“ - kaže gospođa Lee.


Maria Betancourt iz Kolumbije, šest godina u Sjedinjenim državama, i Rosa Gonzalez iz Nikaragve, ovdje uselila prije 40 godina, članice su organizacije Centar za društvenu akciju iz Pasadene i sa drugim useljenicama, novopridošlicama, se rekreiraju, druže, razgovaraju i pomažu im naučiti najbitnije detalje američke povijesti i sadašnjosti potrebne za test, jedan od uvjeta za dobijanje državljanstva.

Direktor centra Randy Jurado Ertll kaže da je pomoć dobrovoljaca koji znaju jezike novopristiglih doseljenika dragocjena i na jedan drugi način:

”Osim znanja jezika, zahvaljući znanjima i iskustvima već udomaćenih useljenika mi možemo pomagati i ljudima u Meksiku, centralnoj i južnoj Americi i na Karibima. Programi našeg Centra su toliko narasli da pomažemo ljudima iz cijeloga svijeta. Naši članovi i aktivisti su porijeklom su i iz Armenije, Francuske, Italije, Brazila, Koreje i Kine.... nešto kao Ujedinjene nacije."

Neki od tih dobrovoljaca, pružajući joj pomoć u privikavanju i uklapanju u novu sredinu u kojoj se našla počev od 1989. godine, podstakli su i Ukrajinku Raisu Fayman da sada, takođe, kao dobrovoljac pomaže drugim useljenicima.

”Prije dolaska ovdje nisam osjetila potrebu te vrste. U Ukrajini gdje sam provela dobar dio života, iskustava ove vrste nije bilo... nismo znali da to postoji, jer nije bilo useljenika. A ovdje, ja jednostavno uživam dajući drugima, osjećam ogromno zadovoljstvo ”vraćajući“ nekom drugom pomoć koja mi je pružena.“

XS
SM
MD
LG