Linkovi

Kako Amerika bira: Nadgledanje izbora


Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama obavljaju se, kako što je to u više navrata rečeno u našem serijalu ”Kako Amerika bira,“ po vrlo striktnim pravilima. Dio tih pravila odnosi se i na posmatranje, neposredno nadgledanje toka glasanja na izbornim mjestima. Uz druge eventualne posmatrače, obavezno su i službeno prisutni i posmatrači iz obje glavne političke stranke.

”Odrastao sam u Čikagu, velikom gradu. Prije pedesatak godina stekao sam pravo da glasam i otišao na izborno mjesto. Mada sam bio prvi u redu,već je mnogo ljudi glasalo. Bio sam zaprepašten. Malo kasnije zavirio sam i u glasačku listu i našao ime djeda moje supruge, koji je već osam godina bio mrtav. On je bio upisan kao da je glasao. Shvatio sam da nešto nije bilo u redu....“

prisjeća se svog prvog glasačkog iskustva Ben Ginsberg, sada profesor na univerzitetu Johns Hopkins.

Izbori kojima javnost može vjerovati, od ključne su važnosti za demokratsko društvo. A da bi bile izbjegnute nepravilnosti, slične toj koje se prisjeća gospodim Ginsberg, za provođenje striktnih pravila i procedure glasanja, odnosno izbora nužni su i posmatrači, u pravilu predstavnici političkih stranaka za čije se kandidate glasa.

”U američkom slučaju to znači da su na svakom biračkom mjestu prisutni ocjenjivači i iz Demokratske i iz Republikananske stranke. Oni provjeravaju pravila glasanja za taj izborni okrug, provjeravaju proces identifikacije birača, da li su propisno registrirani za biračko mjesto na koje su došli i da li su glasali u skladu sa propisanom procedurom” - objašnjava profesor Ginsberg.

Svi ocjenjivači, ili posmatrači, prolaze kroz odovarajući program upoznavanja sa pravilima i procedurom glasanja, te upoznavanja sa funkcioniranjem tehničko-tehnološke opreme koja se koristi prilikom samog čina glasanja. Direktor za izbore okruga Montgomery, savezna drzava Maryland, Margaret Jurgensen kaže:

”Promatrači izbora su veoma dobro obučeni. Znaju što treba uraditi, oni su ti koji provjeravaju i potvrđuju da nema nepravilnosti, da su svi sigurnosni pečati na izbornim materijalima netaknuti, da su uređaji za glasanje, da tako kažem, prazni... Tokom dana oni sravnjuju spiskove glasača sa obavljenim glasanjima, sumiraju i provjeravaju broj onih koji su glasali sa brojem onih koji bi, prema glasačkim listama, tek trebalo da glasaju....“


Uz zvanične izborne ocjenjivače koji nadgledaju tok glasanja, na izbornim mjestima vrlo često se nađu posmatrači iz određenih interesnih grupa i, ipak rjeđe, i iz drugih zemalja. Primjera radi, izbore za Kongres 2006. godine na jednom glasačkom mjestu pratio je posmatrač iz Rusije.

Profesor univerziteta George Mason Michael McDonald ističe da je princip pažljivog nadzora biračkog procesa karakteristika praktično od nastanka Sjedinjenih država:

”Osnivači današnjih Sjedinjenih Američkih Država, oci nacije, nisu željeli, da tako kažem, apsolutno vjerovati vlasti koja organizira izbore. Htjeli su i uspostavili su od samih početaka mehanizme kontrole kako bi izborni proces i rezultate učinili sigurnim, zapravo učinili da američki građani budu sigurni da su izbori sprovedeni slobodno i pošteno.“

Drugim riječima, i nadzor nad regularnošću glasanja na svakom izbornom mjestu je dio procesa u okviru kojeg Amerika glasa, osnosno načina kako glasa.


XS
SM
MD
LG