Linkovi

Cijene benzina u Americi bi mogla preći dolar po litru


Krajem sedmice cijena nafte po barelu je prešla 110 dolara. Usprkos dokazima da stalni rast cijena nafte nije opravdan - ni sve slabija potražnja ni dovoljno zaliha, nisu uspjeli spustiti cijenu. Cijene benzina će, kako se očekuje, porasti u slijedećih nekoliko mjeseci, i logično, potrošači su počeli gubiti strpljenje. Prilog novinara Glasa Amerike Mil Arcege.

Kako sada izgleda, saopćava američko ministarstvo energije, prosječna cijena benzina bi mogla preći dolar i pet centi po litru do maja. Za one koji koriste dizel gorivo, cijena bi mogla biti i veća.

Lloyd Maxey, kamiondžija:
Opet je cijena porasla - sada je 3 i 89. po galonu. Ove će nam cijene uništiti biznis.

U proteklu godinu dana, samostalni vozač kamiona Lloyd Maxey kaže da je dizel, od nekad najjeftinijeg, prešao u najskuplje gorivo.

Lloyd Maxey, kamiondžija:
Cijenu od 3.89 po galonu zbilja ne možete preživjeti.

Ne osjećaju samo profesionalni vozači posljedice. Vlasnik baštovanske kompanije Greenday Tree Randy Gary je nekad za manje od 100 dolara mogao napuniti rezervoar - sada je to više od 140 dolara. Zbog toga je cijene svojih usluga morao podići za 10 posto.

Randy Gary, Freenday Tree Service:
Satjerani smo u situaciju gdje moramo zahtijevati veće napaltu od mušterija, koje i same plaćaju skupi benzin.

I motoristi su zabrinuti: Ovo je prava pljačka, kaže jedna žena. Naftne kompanije prave ogromne profite, a ni Kongres se ne trudi da išta uradi. Jednostavno, mislim da se pljačkaju američki gradjani.

Isti će vam odgovor dati i Cestovna patrola Sjeverne Karoline. Narednik Ernie Coleman kaže da su cijene benzina njegov odjel utjerale u crveno kada je u pitanju dodijeljeni im budžet. Ta će tri miliona dolara, kaže Coleman, morati odnekud drugo biti namaknuta.

Narednik Ernie Coleman: Kupovina 50 patrolnih kola koju smo planirali, sada je na čekanju. Taj novac sada trošimo na benzin.

Pa kome onda ide taj silni novac od benzina? Zasigurno ne prodavačima benzina. Ekonomski stručnjak Paul Fiore kaže da zbog izuzetno visokih interesa i taksi na kreditne kartice, mnoge benzinske pumpe zaradjuju tek par penija po jednom napunjenom autu. On kaže da bi pumpe morale objelodanjivati svoj profit, kako se kupci ne bi uzalud žalili na njih.

Paul Fiore, ekonomski stručnjak:
U tom nema ništa čudno. Mislim da je u najboljem interesu prodavača benzina da kažu mušterijama da oni nisu ti koji se bogate u ovoj situaciji.

Bez obzira ko zaradjuje najviše, činjenica je da su cijene benzina počele mijenjati navike. Kupovina benzina u Sjedinjenim Državama je opala za pola procenta. To možda ne zvuči kao mnogo, ali se to dogadja po prvi puta u deset godina.

XS
SM
MD
LG