Linkovi

Dimitrij Medvjedev: Putinova produžena ruka ili novi jaki čovjek u Moskvi


Četrdesetdvogodišnji Dmitrij Medvjedev 7. maja zvanično postaje predsjednik Rusije. On će naslijediti Vladimira Putina koji je tu zemlju vodio osam godina. Gospodin Putin neće, međutim, sići sa političke scene. Njegov nasljednik javno je, tokom predizborne kampanje, obećao da će ga imenovati za premijera.

Malo se zna o gospodinu Medvjedevu, osim onoga što je sadržano u njegovoj zvaničnoj biografiji, kažu analitičari. Ono što je sasvim izvjesno je da svoju političku karijeru duguje gospodinu Putinu. Sreli su se prije 17 godina, kada su radili za gradonačelnika današnjeg St. Petesburga Anatolja Sobčaka. Vladimir Putin je 1999. godine imenovan za premijera, potom za vršioca dužnosti predsjednika Rusije nakon ostavke Borisa Jeljcina. Kada je godinu dana kasnije izabran za ruskog predsjednika, Putin je pozvao gospodina Medvjedeva u Moskvu, koji ubrzo postaje šef kabineta, zatim prvi čovjek Gazporoma, državne kompanije za prirodni gas.

Prošle godine gospodin Putin je Medvjedevu dao punu podršku, zapravo izabrao ga za svoga nasljednika, i on je ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima održanim početkom marta, dobivši više od 70 procenata glasova.

Da o novom ruskom predsjedniku ne znaju mnogo, potvrdili su i najozbiljniji kandidati za novog američkog predsjednika senatori Barrack Obama i Hillary Clinton, a i sam sadašnji predsjednik SAD George Bush.

”Ni ja ne znam mnogo o Medvjedevu. I biće zanimljivo, na primjer, vidjeti kako će on predstavljati Rusiju na predstojećem samitu zemalja grupe G-8. Tom prilikom moći ćemo, po mom mišljenju, dobiti uvid u kom pravcu namjerava voditi rusku spoljnu politiku nakon isteka predsjedničkog mandata Vladimira Putina.“

Ruskim ustavom precizirano je da je predsjednik države odgovoran za vanjskopolitičke odnose, da ruski predsjednik upravlja vanjskom politikom zemlje i predstavlja Rusiju na svjetskoj pozornici.
Analitičari, međutim, ističu da je mnogo važnije pitanje da li će Dmitrij Medvjedev, koji toliko mnogo duguje odlazećem ruskom predsjedniku, biti sam svoj čovjek ili će biti “ Putinova produžena ruka.”

Jason Lyall, stručnjak za Rusiju na fakultetu političkih nauka i međunarodnih odnosa Woodrow Wilson univerziteta Princeton, ističe da za sada nije moguće dati precizan odgovor na tu dilemu:

”Mislim da sada zapravo ne znamo odgovor na to pitanje. Medvjedev je, recimo to tako, na neki način samo šifra - ne znamo mnogo o njemu. Predstavljan je kao Putinov čovjek, ali je nedavno u medijima zabilježeno kako jasno kaže da se vlast se sprovodi preko predsjedništva. Gotovo je sigurno da će na početku njegovog mandata Putin voditi glavnu riječ. Ja slutim da će Medvjedev učiniti nešto, da će graditi osnovu svoje vlastite moći... I to bi moglo rezultitati jednom zaista zanimljivom situacijom, postojanjem dvojnog centra moći. Pošteno govoreći, ne znam kako bi se to moglo završiti. Uvjeren sam da za sada niko ne zna kako će se to završiti. To će zavisiti od odnosa njih dvojice. U početku, mislim da će Putin donositi odluke.... a nakon dvije, tri godine.. ? Ja jednostavno ne znam - zaključuje gospodin Lyall.

I Michael McFaul sa univerziteta Stanford se slaže u ocjeni da je teško reći da li će biti trvenja između te dvije ličnosti i priznaje:

”Osjećam se nervoznim u vezi sa predviđanjem tenzija između ta dva čovjeka koji su zajedno radili gotovo dvije decenije. A ipak, gotovo kao po nekoj definiciji o odnosu moći, idući naprijed Medvjedev će postepeno morati da se ”osamostali.” Ja mislim da će za njega biti teško da duže vrijeme djeluje samo kao Putinova marioneta. Nisam mišljenja koje iskazuju neki drugi - da su već vidljivi znakovi tenzija i da će Medvjedev značiti prekid sa Putinovom erom. Skloniji sam tvrdnji o kontinuitetu dosadašnje ruske vanjske i unutarnje politike - ističe gospodin McFaul.

S druge strane, Marshal Goldman sa univerziteta Harvard smatra da je sasvim prirodno da do određenih tenzija između Putina i Medvjedeva ipak dođe:

”Jedna od stvari koje smo do sada viđali u Rusiji je da kada jedno neko stekne vlast, moć mu nakon nekog vremena udari u glavu i vrijeđa se kada mu se kaže šta da radi, čak i ako mu to kaže mentor i pokrivitelj. U početnoj fazi predviđam ”medeni mjesec“ jer je Medvjedev veoma blizak Putinu i dosta toga mu dužan. Moglo bi biti veoma dobro ako bi oni mogli dijeliti vlast i odgovornosti. Mislim, međutim, da će za Putina biti teško da se odrekne moći koju je imao - procjenjuje gospodin Goldman.

Dugoročno gledano, zaključuju stručnjaci, dva eventualna centra moći u Rusiji - neki su to već nazvali ko/predsjedništvo - su neodrživa. Ruski ustav bi morao biti promijenjen kako bi se predsjedniku vlade, a to će biti Vladimir Putin, dalo više moći, ili će politička struktura ostati ista - sa vrlo snažnim ovlastima predsjednika Rusije, u ovom slučaju Dmitrijem Medvjedevim na čelu Ruske federacije.

XS
SM
MD
LG