Linkovi

Daniel Fried: Na Balkanu ne može biti dugotrajne stabilnosti bez progresa u BiH


Podtajnik u State Departmentu Daniel Fried danas govorio u kongresnom Odboru za vanjsku politiku o situaciji na europskom jugoistoku nakon proglašenja neovisnosti Kosova. Svoj istup gospodin Fried počeo je kratkim podsjećanjem na, kako je rekao, dva krvava sukoba:

«Dvadeseto stoljeće je počelo s atentatom na prijestolonasljednika Ferdinanda, a okončalo raspadom Jugoslavije. Ta dva krvava sukoba bila su isprovocirana istim nasilnim etničkim nacionalizmom. Tri američke administracije nastojale su na Balkanu postići jedan cilj – integraciju regije u euro-atlanske institucije.»

Po njegovoj ocjeni Kosovo je posljednja etapa u rastakanju Jugoslavije koja se nekad mogla nositi s etnički miješanom sredinom. Međutim, Slobodan Milošević je to okončao uporabom sile i etničkim čišćenjem. Rezultat – na kraju i neovisno Kosovo, koje je Srbija izgubila 1999.godine. Međunarodna zajednica sada ima obvezu pomoći Kosovu i NATO tu ima ključnu ulogu. Isto kao i Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

«Mi isto tako trebamo pomoći Srbiji da pronađe svoj put, a srbijanski se čelnici moraju oduprijeti nacionalnoj demagogiji i samoizolaciji» - naglasio je gospodin Fried.

Visoki zvaničnik State Departmenta iznio je i ocjene o situaciji u Bosni i Hercegovini:

«Na Balkanu ne može biti dugotrajne stabilnosti bez progresa u BiH. Reformski proces je u toj zemlji u zastoju, sve je jača nacionalna retorika. Neki politički čelnici u BiH, u dijelu nazvanom Republika Srpska, povlače paralelu između Kosova i svoje situacije, te prijete secesijom. Takvi ljudi moraju prestati s tom opasnom retorikom koja podriva Daytonski ustav koji je temelj upravo za postojanje Republike Srpske. I pozivi bosanskih nacionalista za ukidanje Republike Srpske, također su neprihvatljivi i samo doprinose radikalizaciji. Reforme mogu unaprijediti, ali ne i zamijeniti Dayton kojim je zaustavljen rat u BiH.»

Kongresmene je zanimalo je li to službeni stav američke vlade ili samo akcija pokrenuta od State Departmenta da obeshrabri one unutar BiH koji pozivaju na ukidanje Republike Srpske?

«Da i da…to je službeni stav. I osobno sam snažno obeshrabrivao nastojanja da se ukine Republika Srpska.»

XS
SM
MD
LG