Linkovi

SAD: Albanija, Hrvatska i Makedonija bi trebale biti primljene u NATO


”NATO savez i učinci proširenja “ bila temeljna tema svjedočenja koje je održano u senatskom Odboru za vanjsku politiku, a poruka je - NATO bi trebao primiti u članstvo Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju.

Do summita NATO saveza u Bukureštu, na kojem će 26 članica Sjeverno-atalnske organizacije odlučiti hoće li u članstvo primiti tri zemlje koje čine Jadransku povelju, ostala su još samo tri tjedna. “Strateški gledano primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u savez približit će te tri zemlje europskoj budućnosti, što one zaslužuju, te će ojačati regionalnu sigurnost” – kazao je predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku Joseph Biden i istakao:


“No, to ne znači da te tri zemlje trebaju ući u savez kao blok. O svakoj zemlji treba biti prosuđivano prema tome kako su ispunile zadane kriterije. Pozivam Makedoniju i Grčku da što prije pronađu kompromis za ime Makedonije, što je prepreka za prijem te zemlje u NATO. Ukoliko to ne uspiju učiniti do početka summita u Bukurestu, to ne bi smjelo utjecati na izglede Hrvatske i Albanije.”

Senator Richard Lugar ocijenio je kako nedavno proglašenje neovisnosti Kosova, zatim izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina da je otpočela nova utrka u naoružavanju, te ruske prijetnje upućene Poljskoj, Češkoj Republici i Ukrajni, zahtijevaju strateško čelništvo Sjedinjenih Američkih Država kao i blisku suradnju sa saveznicima u NATO-u:

“Vjerujem da na summitu moraju biti pozvani u članstvo Albanija, Hrvatska i Makedonija što bi bio najbolji odgovor bilo kome tko bi pokušao destabilizirati Balkan.”

Senator Lugar je i sponzor rezolucije kojom Senat treba pružiti punu potporu ulasku zemalja iz Jadranske povelje u NATO i koja se ovih dana trebala naći i na raspravi, odnosno glasovanju. Podtajnik u State Departmentu Daniel Fried tek se vratio s jugoistoka Europe i na svjedočenju je izrekao jasan i glasan stav američke adminsitracije:

“Administracija snažno podržava nastojanja Albanije, Hrvatske i Makedonije da se pridruže NATO savezu. Hrvatska je popravila situaciju na političkom i gospodarskom planu, pokazujući zrelost u provodjenju reformi, a isto je tako i važan partner na bojišnici. Značajan napredak u provođenju vojnih reformi doveo je do stvaranja modernijih oružanih snaga Republike Hrvatske.”

“Iz iskustva znamo da zemlje koje se pridruže NATO savezu nastavljaju s provođenjem reformi” – kazao je Daniel Fried koji je, također, u ime Washingtona pozvao Makedoniju i Grčku da riješe prijepor oko imena nudeći veću američku pomoć.

Zapovjednik NATO saveza za Europu general John Craddock kaže da vrata NATO saveza moraju biti otvorena, ali da kandidati moraju doprinjeti učinkovitosti saveza:


“Oni moraju doprinositi sigurnosti, a ne biti njezini korisnici!”

U Senatu se raspravljalo i o eventualnom pozivu da se Ukrajina i Gruzija uključe u NATO-ov akcioni plan uz opaske da je to vrlo poželjno, ali i provokativno kada je u pitanju Rusija. Rusija, kako je rečeno, uopće ne mari hoće li Albanija, Hrvatska i Makedonija postati članice NATO saveza, ali na svaki način želi spriječiti da se Ukrajina i Gruzija nađu u akcionom programu Sjeverno-atlanske organizacije.

XS
SM
MD
LG