Linkovi

Miroslav Lajčak: Jedini način promjena, dogovor u intitucijama BiH


Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak danas je u Sarajevu, govorio o zahtjevima proisteklim na Vijeću za implementaciju mira (PIC) i prioritetima u narednom periodu. Tom prilikom gospodin Lajčak je podsjetio da je Vijeće utvrdilo ciljeve koje su, između ostalog, institucije BiH već ranije preuzele kao svoje obaveze.

Tih pet ciljeva su: (prvi) registracija državne imovine u ime institucija BiH putem sporazuma između odgovarajućih nivoa vlasti, odnosno putem zakonskih akata; (drugi) sporazum o prenosu vojne imovine, kako pokretne tako i nepokretne, potpisan od strane svih i pravno uknjižen; (treći) usvajanje odgovarajućih zakonskih akata kojima se uređuje status Distrikta Brčko, čime se osigurava da ima adekvatne zaštitne mehanizme u odnosima sa državom i entitetima; (četvrti) usvajanje trajne metodologije za prikupljanje prihoda i zakonsko osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća i (peti) usvajanje nacionalne strategije za pitanje ratnih zločina, donošenje Zakona o boravku i kretanju stranaca i azilu i usvajanje državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Osim toga, Visoki predstavnik je podsjetio i na dva uslova koji moraju biti ispunjeni prije zatvaranja OHR-a i njegove tranzicije - prvi, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, i drugi, pozitivna ocjena Vijeća za implementaciju mira o situaciji u BiH.

Zbog svega navedenog, Visoki predstavnik očekuje da će se svi koji nose političku odgovornost usredsrediti na ispunjavanje preuzetih ciljeva i naznačenih uslova. Da bi se to postiglo, namjerne provokacije, kao što su rezolucije sračunate da izazovu nestabilnost, moraju prestati. Prijetnje otcjepljenjem su prazna retorika čiji je cilj destabilizacija napretka koji je BiH postigla. Zbog toga je gospodin Lajčak i danas istakao da su sva tri konstitutivna naroda konstitutivna na cijelom teritoriju BiH, da nijedan od entiteta nije isključiva ”imovina“ jednog od naroda, te da međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti, niti priznati bilo kakav jednostran čin kojim se narušava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, ili kojim se dovodi u pitanje njena ustavna struktura. Jedini način da se postignu unutrašnje promjene je putem dogovora među predstavnicima u institucijama BiH, u postupku predviđenim Ustavom, posebno je nalasio Visoki predstavnik.

To znači da postoje legitimni partneri u zemlji koji se moraju složiti o svim ustavnim promjenama, kao i jedan važan ”igrač” van zemlje – međunarodna zajednica.

Vrijeme je da bosanskoherecegovački politički lideri prestanu tražiti izgovor, prestanu kriviti ili javno mnjenje – mnjenje koje su sami stvorili – ili međunarodnu zajednicu - i da rade svoj posao, zaključio je svoje današnje obraćanje Visoki predstavnik za BiH.

XS
SM
MD
LG