Linkovi

SAD: Preminuo kongresmen Tom LantošAmerički kongresmen Tom Lantoš, koji se nedavno povukao u penziju zbog raka jednjaka, preminuo je u 80-toj godini života. Gospodin Lantoš je bio jedini preživjeli nacističkog holocausta koji je služio u američkom Kongresu. Objavljujući da odlazi u penziju prije par mjeseci, kongresmen Lantoš je rekao da se samo i jedino u Sjedinjenim Američkim Državama preživjeli holocausta bez ijednog dolara, može obrazovati, osnovati obitelj i posati kongresmen. On je u Zastupničkom domu američkog Kongresa predstavljao Kaliforniju više od 30 godina i stvorio reputaciju velikog borca za ljudska prava:

”Duboko smo zabrinuti za ljudska prava svuda... u Kini, Sjevernoj Koreji, mnogim drugim zemljama.... Sjedinjene države su snažno posvećene poboljšanju ljudskih prava na globalnom nivou.“

Tomas Peter Lantoš rođen je 1928. godine u Budimpešti. U vihoru Drugog svjeskog rata, Lantoš se pridružio tajnim snagama otpora. Švedski diplomata Roul Wallenberg ga je krio od nacista. Lantoš je u SAD došao 1947. godine uz akademsku stipendiju. Charles Gati sa univerziteta Johns Hopkins kaže da je rat u mnogome utjecao na stavove koje je gospodin Lantoš zastupao u Kongresu:

”On je došao sa iskustvom koje se protivi svakom totalitarizmu. On je mrzio diktatore i nije imao nimalo simpatija za ljude i političare koji vrše diskriminaciju nad drugima na osnovu rase, religije ili nacionalnog porijekla.“

Pokret za ljudska prava našao je snažnog pristašu i aktivistu u Lantošu. Zalagao se za donošenje zakona protiv zemalja i režima, kršitelja ljudskih prava , uključujući i zakon kojim se zabranjuje uvoz dragog kamenja iz Burme. O tom zakonu gospodin Lantoš je rekao:

”Ovaj zakon je imperativ, jer vladajuća hunta čini sve veća kršenja ljudskih prava. Svi smo bili svjedoci prolivanja krvi proscjednika i sveštenika na ulicama Burme. Civilizovanom svijetu je dosta generala i njihovih brutalnih policijskih režima u Aziji, u vrijeme kada se toliko azijskih zemlja kreće prema demokraciji.“

Lantoš je zdušno podržavao odluku predsjednika Busha da izvrši invaziju na Irak, ali je poslije kritikovao taj rat:

”Moramo napustiti Irak, za dobrobit te zemlje i za našu dobrobit. Vrijeme je da se povučemo odmah.“

Lantoš je podržavao Izrael. On je to objašnjavao, ne svojim jevreskim porijeklom, nego vjerom u demokraciju u borbi protiv terorizma:

”Ovdje sam da podržim vaše napore da se uradi što je potrebno za sigurniji, bezbjedniji i prosperitetniji Izrael.“

Čvrsta vjera u demokraciju snažno je motivirala gospodina Lantoša da pruži podršku u pomoći post-komunističkim zemljama Istočne Evrope.

Bivši američki ambasador u Mađarskoj Mark Palmer kaže da je Lantoš bio ponosan na svoje poduhvate koji su vodili ka rušenju barijera između istoka i zapada.

”Ovo je komad bodljikave žice sa granice između Austrije i Mađarske. Tom Lantoš je učestvovao u rezanju te žičane ograde na granici dviju zemalja.“

Kongresmen Tom Lantoš je bio jedna od priča o uspjehu mogućem na američkom tlu - imao je sreću da preživi holokaust, stigne u SAD bez dinara i uzdigne se do utjecajnog člana Kongresa.

XS
SM
MD
LG