Linkovi

EU: Kraticom do zvanične odluke o misiji na Kosovu


Nakon što je prije sedam dana pismenom porcedurom usvojen pravni okvir evropske misije na Kosovu, Brisel se, kako je danas nezvanično procurilo iz izvora bliskih Savjetu ministara EU, pokrenuo kako bi eventualno i prije mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova, najavljenog za 17. februar, imao i formalnu odluku o početku civilne misije...

Naime, potvrđeno je da stalni predstavnici članica EU razmatraju sve aspekte najavljene misije, a danas, konkretno, raspravu o operativnom planu buduće misije na Kosovu počela su niža tijela Savjeta ministara, kako bi za usvanje ministrima pripremili gotov tekst i njegove klauzule. Izvori iz Savjeta kažu da će se nastojati do kraja ove nedjelje, zapravo do narednog petka, po ubrzanoj proceduri završiti, inače spori i komplikovan posao usaglašavanja između radnih tijela Savjeta ministara - stalnih predstavnika članica Unije i Odbora za politiku i bezbjednost. Na taj način bi, vjeruje se, u pisanoj proceduri i bez fizičkog okupljanja ministara spolnjih poslova EU, bilo moguće donijeti odluku o početku misije, čak i u par narednih dana.

Ranije je najavljivano da bi ministri vanjskih poslova, na redovnom skupu u Briselu 18. februara, mogli da daju zeleno svjetlo za formalni početak misije, koja bi , angažovanjem oko 2 hiljade policajaca, sudija i tužitelja, pod budnim okom evropskog specijalnog predstavnika Pitera Feita, trebala da bude svojevrsna kontrola nad situacijom u kojoj će se Kosovo naći kada, kako se očekuje, kosovka vlada proglasi nezavisnost.

Šire, misija bi trebala da podrži Kosovo u stabilizaciji i pridruženju Evropskoj uniji. Uz savjetodavnu, misija bi imala i određene izvršne funkcije. Njeno trajanje je predviđeno na 28 mjeseci, s tim što će biti moguće, prema potrebama, produžiti ostanak misije na Kosovu. Evropljani su svjesni, a to navode kao i jedan od razloga za skoro slanje misije, da "na terenu postoji potreba da se spriječi moguće izbijanje sukoba, progona i nasilje". Vjeruje se da će evropski ministri finansija sutra u Briselu odobriti i finansijska sredstva za misiju, koja će u prvih 16 mjeseci evropske poreske obveznike koštati nešto više od 200 miliona eura.

Prekosutra, evropsku ”trojku” očekuje razgovor i sa ruskom stranom o, kako je to formulirano, brojnim aktuelnim "međunarodnim problemima." Naravno, među tim problemima je i kosovski. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, stiže u Ljubljanu gdje će se susresti sa visokim predstavnikom EU Javierom Solanom , članovima Evropske komisije, te slovenačkim zvaničnicima, predstavnicima zemlje koja sada predsjedava Evropskom unijom.


XS
SM
MD
LG