Linkovi

Druga generacija Amerikanaca Muslimana postala glasnogovornikom nove kulture islama


Jedno medijsko istraživanje od prošle godine ukazuje na to da većina Amerikanaca - Muslimana misli da im je život postao teži od terorističkih napada na Ameriku 2001. Medjutim, takav se trend mijenja, pogotovo medju mladim ljudima, koji uspijevaju da se integriraju u američko društvo, istodobno ponosno održavajući svoju vjeru i etničku pozadinu. Prilog novinara Glasa Amerike Alexa Villareala:

16 - godišnji Imran Shah kaže da njegovi školski drugovi uglavnom prihvataju njegov islamski identitet. Ali, dodaje, to ne zaustavlja šale:

Imran Shah, srednjoškolac:
U našoj kafeteriji, prošli petak, čini mi se, nešto je puklo, neka zezalica, ali je zazvučalo kao eksplozija. I sva se raja počela okretati, i govore; Ma, gdje je Imran?

No, umjesto da se naljuti, Imran nastoji svoje kolege obrazovati o razlikama izmedju njegove forme Islama, i one ekstremističke.

Imran Shah, srednjoškolac:
Govorim im da ti ljudi sasvim drugačije razmišljaju. Morate gledati iz raznih uglova, razmišljati o stvarima.

Zahid Bukhari vodi program američko-muslimanskih studija na Univerzitetu Georgetown. On kaže da je druga generacija Amerikanaca Muslimana postala glasnogovornikom nove kulture islama.

Zahid Bukhari, Univerzitet Georgetown:
Njihov je stil drugačiji, njihov je akcenat drugačiji, samouvjereni su, ponosni da mogu reći , Mi smo Amerikanci, mi smo muslimani i idemo drugim putem.

Gospodin Bukhari kaže da muslimanska omladina prakticira čistu formu vjere, odvojenu od kulturnih tradicija njihovih roditelja. Više čitaju, postaju obrazovaniji. Sami odlučuju za sebe, čak i u osjetljivim pitanjima kao što je zabavljanje, ili odjevanje.

19-godišnja Sanjana Quasem je počela nositi hijab u petom razredu. Kaže da se navikla da to objašnjava kolegama.

Sanjana Quasem, studentica na koledžu:
Pitaju me: jesu li te roditelji na to natjerali? I ja uvijek moram objašnjavati: ne nisu, to je bio moj izbor.

I Imran i Sanjana su èčlanovi Udruženja studenata Muslimana u svojim školama. To je velika organizacija na državnom nivou s odjelima u srednjim školama i u koledžima, kako u Americi, tako i u Kanadi. Grupa studentima Muslimanima daj mogućnost da stvaraju zajednice s ciljem obrazovanja svojih kolega o Islmau.

XS
SM
MD
LG