Linkovi

Human Rights Watch - Zapad riskira poštivanje ljudskih prava u svijetu


Vodeća grupa za praćenje stanja ljudskih prava, Human Rights Watch, je saopćila da Sjedinjene Države i druge zapadne demokracije ne drže autoritarne vlade dovoljno odgovornim za teška kršenja gradjanskih i političkih prava.

U svom godišnjem izvještaju, grupa kaže da zapadne demokracije riskiraju pad poštivanja ljudskih prava u svijetu jer ne zahtijevaju od vlada koje krše ljudska prava, da ista poštuju.

Medju zemljama navedenim kao novi kršitelji u dvije hiljade i sedmoj su Kenija, Pakistan, Rusija, Thailand i Colombia.

Lista kršenja ljudskih prava u Rusiji se nastavlja otužbom kontinuiranog maltretiranja vojnih regruta, i teške povrede ljusdskih prava kao što su otmice, mučenja, nezakonita hapšenja u ratom razorenoj Čečeniji.

Izvještaj kao slijedeći primjer kršenja ljudskih prava navodi Bjelorusiju i Azerbejdžan gdje se uspostvaljaju ograničenja na medijske izvještaje i rad opozicije.

U tom kontekstu se spominju i napadi na novinare u Ukraini kao i stalne odgode sudjenja policajcima za koje se sumnja da su 2000-te godine ubili nezavisnog novinara Georgy-ja Gongadze-a.

Takodjer se osudjuje i nasilno rastjerivanje prosvjeda opozicije u glavnom gradu Gruzije Tbilisi-u.

Izvršni direktor Human Rights Watch-a, Kenneth Roth, kaže da zapadne vlade insistiraju na održavanju demokratskih izbora, a potom ignoriraju ključna pitanja kao što su sloboda medija i okupljanja.

XS
SM
MD
LG