Linkovi

Predsjednik Bush posljednji put govorio o stanju nacije


U svom posljednjem govoru o stanju nacije, predsjednik Bush je zabrinutim sunarodnicima poručio da čini sve da spriječi ekonomsku recesiju. Što se tiče spoljnopolitičkih prioriteta – nije spominjao Balkan. Posebno je skrenuo pažnju na poboljšanje situacije u Iraku, uz još jedan apel Teheranu da se odrekne nuklearnih ambicija.

Suočen sa ekonomijom koja klizi u recesiju, nepopularnim ratom u Iraku i nikada nižom podrškom u javnosti predsjednik Bush je sedmi i posljednji put izašao na podijum Predstavničkog doma da govori o stanju Unije.

Govorio je opširno o pitanjima koja će uobličiti njegovu zaostavštinu – počev od rata u Iraku i prošlogodišnje odluke da pošalje 30.000 vojnika da pomognu da se obuzda nasilje u toj zemlji.

"Neki će reći da slanje pojačanja nije bilo djelotvorno, ali teroristi nemaju nikakve sumnje oko toga. Al-kaida u Iraku bježi pred nama i neprijatelj će biti poražen”, kazao je Bush.

Dio govora posvećen spoljnopolitičkim prioritetima bio je uglavnom fokusiran na Bliski istok. Podsjetio je da je prilikom nedavne turneje palestinskim i izraelskim liderima obećao da će učiniti sve da do kraja godine dođe do mirovnog sporazuma kojim će biti ustanovljena palestinska država i uputio novi apel vladi u Teheranu.

"Saopštite jasno kakve su vam nuklearne ambicije i šta ste u prošlosti radili, zaustavite opresiju i prestanite da podržavate teror u inostranstvu. Iznad svega, treba da znate da će se Amerika suprotstaviti svakom ko prijeti našim vojnicima, bićemo uz saveznike i branićemo naše vitalne interese u Persijskom zalivu”, poručio je Bush.

Ekonomija je bila u fokusu domaće agende. Bush je priznao da njegovi sunarodnici strahuju zbog moguće ekonomske recesije, ali je pokušao da ih okuraži.

"Dugoročno, Ameriikanci mogu da budu uvjereni u ekonomski rast. Na kraći rok, sporiji ekonomski rast biće očigledan."

Predsjednik je stoga pozvao Kongres da bez odlaganja usvoji paket mjera za podsticaj posustale ekonomije, koji su protekle sedmice dogovorili stranački čelnici u Predstavničkom domu. Pored toga, poručio je Kongresu da će staviti veto i na svaki zakon koji bude predviđao povećanje poreza. Zatražio je od zakonodavaca da obnove važnost zakona koji omogućava nadgledanje komunikacija između Amerikanaca i osumnjičenih terorista, bez sudskog naloga.

Među recikliranim idejama vrijedne pomena su oslobađanje od zavisnosti od nafte i rad na alternativnim izvorima energije, stvaranje sistema prijemčive zdravstvene zaštite, suočavanje sa klimatskim promjenama i istraživanja na bazičnim ćelijama.

Predsjednik je apelovao na zakonodavce da se – zarad nacionalne dobrobiti – politika ostavi po strani, što možda neće biti moguće, imajući u vidu da je u toku kampanja za izbor njegovog nasljednika.

"U ovoj izbornoj godini”, kazao je američki predsjednik, "pokažimo da smo sposobni da odgovorimo obavezama i da se republikanci i demokrate mogu takmičiti i za glasove i za dobar rezultat istovremeno."

U ime demokrata predsjedniku je odgovorila guvernerka države Kanzas, Kathleen Sebelius. Pozvala je predsjednika da u posljednjoj godini mandata radi zajedno sa zakonodavcima kako bi se adekvatno odgovorilo izazovima i Sjedinje Države povratile međunarodni ugled.

“Inostrana pollitika nam je donijela manje saveznika i više neprijatelja. Pridružite nam se predsjedniče da zajedno donesemo teške i pametne odluke koje će povratiti naš ugled u svijetu iu zaštiti naše ljude i interese” "

Amerikanci se, kazala je Kathleen Sebelius, ne boje teških izazova, ali više nemaju stpljenja za politiku podjela.

XS
SM
MD
LG