Linkovi

Marijan Beneš: Još uvijek u ringu, sada kao trener i uzor mladima


Prije 32 godine učesnik olimpijskih igara u Montrealu bio je jedan od najboljih boksera sa područja bivše Jugoslavije svih vremena Marijan Beneš. Tokom sjajne amaterske karijere Beneš je 1973. godine osvojio titulu evropskog šampiona na prvenstvu održanom u Beogradu (gdje je rođen 1951., a od 1969. godine do danas Banjalučanin). Četiri godine kasnije prešao je u profesionalce. Sa ringa se povukao 1981. godine zbog poptunog gubitka vida na jednom oku. U najkraćem, Marijan Beneš bio je i ostao fajter, udarač, neustrašivi borac pred kojim su u ringu padali mnogi, jedan od najuspješnijih sportista Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji... i izvranredan čovjek.

Iako je od spektakularne pobjede nad Žilberom Koenom u banjalučkom Boriku, kada je postao profesionalni prvak Evrope u boksu proteklo već 29 godina, Beneš se rado sjeća ne samo ovog, već i mnogih drugih velikih uspjeha:

”Pa, kao amater osvojio sam sve, osim titule najboljeg u olimpijskoj konkurenciji. Prvak Evrope, prvak svijeta, šampion Jugoslavije, osvajač Zlatne rukavice, Zlatnog gonga....”

Iako već više od dvadset godina ne vidi na jedno oko i teško priča, što je nažalost posljedica teških udaraca u ringu, Beneš jasno poručuje da ne želi sažaljenje, niti je, kako kaže, bolestan:

”Psihički, fizički, mentalno sam sasvim zdrav.... Iamo malo problema sa grlom pa ljudi brkaju, misle da nisam u redu.....“

Marjan Beneš je kao vrhunski sportista i osvajač brojnih medalja prošle godine od vlasti Republike Srpske dobio zasluženu sportsku penziju, a ima i druge izvore prihoda, tako da s ponosom ističe da nije socijalni slučaj. Iako u 57-oj godini života, nekada veliki šampion, ni danas ne može bez boksa.

”Sada vodim nedavno osnovani klub Feniks.... Od prije prije nekoliko mjeseci to mi je preokupacija...“

Klub Feniks je uz pomoć grada Banjaluke osnovan u romskom naselju Veseli brijeg, a Beneš najavljuje da će već ove sezone njegovi učenici početi da se takmiče. Međutim, po njegovom mišljenju, kvalitet boksa na ovim prostorima je znatno slabiji nego prije dvadesetak godina:

”Došlo je do velikih promjena u društvu... To se odrazilo na sport... Kvalitet je opao, opao je i kvalitet boksa... Rat je donio mnoge promjene...”

Marjan Beneš i danas piše pjesme. Sabrane su u, i to sa ponosom ističe, u desetak knjiga poezije. Ipak, boks je njegova najveća ljubav kojom će se, poručuje, baviti dok god to bude mogao. I dok bude mogao.... biće izuzetan sportski uzor generacijama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG