Linkovi

Hillary Clinton i John McCain pobjednici na izborima u New Hampshire-u


Republikanski senator John McCain iz Arizone i senatorica iz Njujorka, bivša prva dama Sjedinjenih Država, Hillary Clinton pobjednici su na prvim stranačkim izborima, održanim u Nju Hempširu.

Hillary Clinton je neočekivano izvojevala tijesnu, ali važnu pobjedu u New Hampshire-u. Značaj tog trijumfa je poseban, ako se ima u vidu da je na sam dan izbora, u anketama zaostajala za Barackom Obamom i cijelih 13 procenata.

Sa 39 odsto glasova naspram 37 odsto koliko je dobio Obama, Hillary Clinton se vratila u neizvjesnu trku za nominaciju demokratske stranke. U obraćanju pristalicama, bivša prva dama je kazala da je slušajući narod New Hampshire-a pronašla sebe.

"Osjećam da smo svi govorili od srca i veoma zam zahvalna što sam naišla na razumijevanje. Sada je potrebno da mi Americi omogućimo povratak kakav je meni omogućio New Hampshire ", poručila je gospodja Clinton.

Barack Obama je priznao poraz i čestitao pobjednici na teško izvojevanoj pobjedi. Senator iz Illinois-a je pristalicama poručio da se spreme za podužu kampanju.

"Znamo da će borba pred nama potrajati. Ali ne zaboravite, bez obzira na prepreke na koje ćemo naići, ništa se ne može ispriječiti milionima glasova koji traže promjene", poručio je Obama.

Cijelih 20 procenata iza dvoje prvoplasiranih demokrata zaostao je bivši senator iz Sjeverne Karoline, John Edwards.

Među republikancima, senator iz Arizone John McCain uvjerjivo je pobijedio ispred bivšeg guvernera savezne drzave Massachusetts , Mitt Romney-a.

Ova je pobjeda označila McCain-ov nesvakidašnji povratak u predsjedničku trku. Kampanja sedamdesetjednogodišnjeg senatora je prošle godine bila pred kolapsom i bankrotom, a gospodin McCain je bio prinuđen da otpusti većinu osoblja koje je promovisalo njegovu kandidaturu.

Pored republikanaca, za senatora McCain-a su u značajnom broju glasali stranački neopredijeljeni kojih je u New Hampshire-u više od 40 odsto, a imaju pravo da izaberu na kojim će stranačkim glasati.

McCain, bivši vojni pilot i ratni zarobljenik u Vijetnamu, pristalicama je rekao da se Amerikanci mogu suočiti sa svakim izazovom.

"U vrijeme rata i užasnih žrtava koje nosi, obećanje bolje budućnosti nije uvijek najjasnije. Ali ja vam obećavam da nijedan neprijatelj, bez obzira na to koliko okrutan i zastrašujući bio, neće nadjačati hrabrost, patriotizam i odlučnost Amerikanaca. Mi smo stvaraoci istorije, a ne njene žrtve", poručio je McCain.

Njegova pobjeda zadala je novi udarac Mitt Romney-u koji je potrošio milione dolara sopstvenog novca u nadi da će dobiti nadmetaranja u Iowa-i i New Hampshire-u i , ali je u obje države završio kao drugoplasirani.

Romney je u govoru u kome je čestitao McCainu na pobjedi, opet pokušao da objasni zbog čega je on bolji kandidat.

"Ne mislim da posao u Vašingtonu mogu da obave vašingtonski insajderi. Mislim da je (u Bijeloj kući) potreban neko izvan Washingtona ko se dokazao na poslovima koje je prethodno uspješno obavio”, kazao je Romney.

Pobjednik iz Iowa-e, Mike Huckabee bio je trećeplasirani republikanac.

Najvažnija tema za birače u New Hampshire-u bili su ekonomija i rat u Iraku. Odziv na ovim primarnim stranačkim izborima bio je mnogo veći u odnosu na izbore 2004. Glasalo je više od pola miliona birača, a odziv na glasanju za kandidata demokratske stranke bio je rekordno visok.

XS
SM
MD
LG