Linkovi

Predsjednik Bush od sutra na Srednjem istoku


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush sutra odlazi u višednevnu posjetu zemljama srednjeistočnog regiona. Cilj posjete je podstaći zemlje, američke saveznice, da još snažnije podrže izraelsko-palestinske mirovne pregovore. Prva stanica predsjednikovog putovanja biće Izrael, gdje će gospodin Bush nastojati, dodatno u direktnim kontaktima, podstaći izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da još odlučnije krenu naprijed u mirovnim pregovorima. Ti pregovori su ponovo oživljeni na mirovnoj konferenciji, održanoj pod američkim pokroviteljstvom u novembru u Annapolisu, nedaleko od Washingtona. Gospodin Bush je svjestan značaja i težine izraelsko-palestinskog mirovnog dijaloga:

”To je težak posao. Zahtijevaće teške odluke o kompleksnim pitanjima. Ali, ja sam optimista u pogledu mogućnosti. Ja ću jasno staviti do znanja da su SAD zaista odlučne da pomognu objema stranama da ostvare povijesnu viziju koju dijelimo - dvije demokratske države, Izrael i Palestina, jedna uz drugu, u miru i sigurnosti.“

Nakon Izraela, gospodin Bush će posjetiti Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat. U redovnom subotnjem radio-obraćanju on je istakao da će od lidera tih zemalja tražiti da podrže izraelsko-palestinske mirovne pregovore, te da će prilikom tih susreta vrlo naglašeno razgovarati o ratu protiv ekstremista. Predsjednik Bush takođe ističe da će SAD ostati angažirane u regionu, jer je ubijeđen da je za zajednice, u kojima je u usponu tolerancija i nada, manje vjerovatno da će postati i biti izvori radikalizma i nasilja:

”Podržavaćemo zagovornike demokratije i reformi od Bejruta i Bagdada do Damaska i Teherana. Stajaćemo uz sve one koji rade na izgradnji slobodne budućnosti, pravde i mira.“

Analitičari i aktivisti u nekim srednjeistočnim zemljama koje održavaju tijesne veze sa Sjedinjenim državama prošlu, 2007. godinu, procjenjuju kao godinu obilježenu određenim pomacima i koracima u pravcu demokratizacije.
Tokom svoga putovanja predsjednik Bush će se susresti i sa američkim zvaničnicima na dužnostima u Iraku, radi upoznavanja sa najnovijim razvojem situacije i stanja u toj zemlji.

Kada je Irak u pitanju, ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama, prema anketama o mišljenju javnosti većina Amerikanaca vjeruje da je odluka gospodina Busha o invaziji na Irak bila pogrešna. I raspoređivanje više od 150 hiljada vojnika u toj zemlji je jedno od ključnih pitanja ovogodišnje kampanje za izbor narednog američkog predsjednika.
Predsjedavajući Demokratske stranke Howard Dean je u posljednjem radio-obraćanju zatražio od američkih glasača da stave tačku na dosadašnjih sedam godina vladavine Republikanaca.

”Predsjednički kandidati Republikanaca stoje na istom. Oni podržavaju predsjednikov rat u Iraku, predsjednikov veto na zdravstvenu zaštitu djece, oni podržavaju mentalitet trošenja i pravljenja dugova bez računa, koje će teško izmirivati naša djeca i naši unuci. Demokrati se zalažu da budućnost naše zemlje, naša poruka i sada i u novembru je i biće vrlo jasna. Ako želite da odemo iz Iraka i pažnju preusmjerimo na stvarni američki prioritet, borbu protiv terorizma, glasajte za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.“

Na prvim preliminarnim stranačkim skupovima prošle sedmice u Iowi izašlo je dvostruko više demokrata i njihovih pristalica nego republikanaca. Gospodin Dean kaže da i to pokazuje da Amerikanci ne žele Busha ili nekog njemu sličnog još četiri godine u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG