Linkovi

Opadanje dolara utiče na opadanje ekonomije u zemaljama u razvoju


Vrijednost američkog dolara je u odnosu na veliki broj glavnih svjetskih valuta opala za oko 20% u posljednjih pet godina. Taj pad vrijednosti je naročito pogodio imigrante koji rade u Sjedinjenim državama i koji svojim obiteljima kod kuće šalju novac. Kako iz New Yorka izvještava Nathan King, te sume dolara koje se šalju su zapravo ključne za ekonomije mnogih zemalja u razvoju.

Eric Amaoako nema slobodne vikende i radi prekovremeno. On živi u New Yorku, a njegovo četvero djece, supruga i roditelji se oslanjaju na $200 koje on svakog mjeseca šalje kući u Ganu. Prethodnih godina, život nije bio ovoliko težak za Erica, ali zbog kontinuiranog pada vrijednosti dolara, novac kojeg on šalje kući ima manju kupovnu moć. On zbog toga mora raditi više i duže kako bi poslao više novca.

Moram raditi duple smjene, vikende, onda kada bih trebao imati slobodno vrijeme. Moram raditi jer mi je potrebno više novca sada kada vrijednost dolara opada. Treba mi više novca da ispunim preuzete obaveze, kaže Eric.

I on nije sam. Dolar ima rekordno nisku vrijednost u odnosu na glavne svjetske valute, milioni ljudi moraju kući slati sume dolara koje manje vrijede, ili moraju raditi više kako bi poslali više novca. To može imati velike posljedice na siromašnije zemlje. Svjetska banka procjenjuje da je suma novca koja se slala u zemlje u razvoju ove godine iznosila 240 milijardi dolara. Banka navodi da se neke zemlje oslanjaju na novac kojeg šalju radnici iz inostranstva i do polovine njihovog ukupnog nacionalnog prihoda. Dilip Ratha, ekonomista u Svjetskoj banci kaže da pad dolara već navodi na pozive da se povećaju plate za imigrante.

Oni kažu: gledajte, mi smo ovdje došli samo kako bi bili u mogućnosti slati novac i podržavati naše obitelji. Zato molimo da nam date povećanje plate. Upravo to je dovelo do nezadovoljstva medju nekim imigrantskim radnicima, kaže Dilip Ratha.

On vjeruje da bi ovakva situacija, ako duže potraje, mogla odvratiti imigrante od Sjedinjenih država.

To je očigledno, imigranti idu tamo gdje im je bolje. Jača valuta ima više utjecaja, tako da će oni otići u zemlje gdje je valuta jača i gdje mogu kupiti više stvari za svoje obitelji kod kuće, kaže Dilip Ratha.

Ali za one kao što je Eric Amaoako, koji već imaju posao ovdje u Sjedinjenim državama, svaki zaradjeni dolar kojeg šalju kući ima manju vrijednost nego prije.

XS
SM
MD
LG